L’agent dels Mossos d’Esquadra jutjat pel desallotjament dels “indignats” a la plaça de Catalunya ha negat davant el tribunal que hagués donat cops a la cara i al cap dels manifestants. Durant la declaració com a acusat ―que s’ha fet a l’última sessió de la vista oral― ha explicat que la gent concentrada va fer “resistència activa” contra la policia perquè els “van donar cops, alguna escopinada i llançaments d’algunes d’ampolles”.

L’agent, que només s’ha reconegut en algunes imatges, ha dit que en aquell dia hi havia milers de persones a la plaça de Catalunya i que eren pocs agents per desallotjar-los. “Era impossible intentar aixecar-los i apartar-los”, ha dit el sotsinspector en referència a la tècnica de l’arrenca-cebes. Així, ha justificat l’ús de les defenses reglamentàries. “Podria haver demanat l’ús de les pilotes de goma però no ho vaig creure necessari. Sempre vam intentar utilitzar la mínima força imprescindible i crec que era el bastó policial”, ha declarat.

En la primera sessió de la vista, van declarar els lesionats que van reconèixer el sotsinspector com a autor de les lesions. Van assegurar que els va colpejar a la cara, l’esquena, el llavi, les cames o les mans ―dos d’ells van requerir punts de sutura―, mentre eren asseguts a terra, en actitud totalment pacífica. La fiscalia demana pel sotsinspector dos anys de presó, mentre que els denunciants demanen penes que superen els vuit anys.

Judici nou anys després del 15-M

D’aquesta manera, l’Audiència de Barcelona ha enjudiciat uns fets que van passar fa gairebé nou anys en el marc del desallotjament de l’acampada dels “indignats” de la plaça de Catalunya, davant la celebració imminent de la final de la Champions League. Segons l’escrit de la fiscalia, un grup de persones, entre els quals hi ha els denunciants del subinspector ara jutjat, van impedir el desallotjament, motiu pel qual la prefectura de la policia va autoritzar als agents fer ús de la força mínima indispensable.

Ara bé, segons el ministeri fiscal, l’acusat va agredir cinc persones fent un ús “no proporcionat” de la força amb la seva defensa i amb l'”ànim d’atemptar contra la seva integritat física”. Per això, l’acusa de dos delictes de lesions i tres faltes i li demana dos anys de presó, malgrat que li aplica l’eximent de “compliment del deure”. A més, li sol·licita, juntament amb la Generalitat, que paguin 1.700 euros com a responsabilitat civil per les lesions causades.

Condemnat per agredir David Fernández

L’any 2014 aquest sotsinspector ja va ser condemnat a una multa per haver colpejar l’exdiputat de la CUP David Fernández en el marc del desallotjament dels “indignats”. En el judici, l’agent va admetre que havia pegat “innombrables” vegades amb la porra per defensar-se de la “violència” dels “indignats”.

En aquella operació, cap dels antiavalots que van intervenir lluïen de forma visible la seva identificació. Nou anys després, és obligatori que portin el número al casc i a la part davantera i posterior de l’armilla. 

El desallotjament dels “indignats” va posar en el punt de mira els antiavalots dels Mossos d’Esquadra. De fet, li va costar una investigació judicial al llavors director del cos, Manel Prat, que el jutge va acabar arxivant en estimar que l’actuació policial va ser proporcionada.