Joaquim Gascon, cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic i investigador d’ISGlobal, ha explicat a BTV que “el virus del Zika esta causant una gran epidèmia a Sud-amèrica i totes les persones que hi viatgin han de prendre mesures”. Malgrat això, ha especificat que a Catalunya no hi ha risc d’epidèmia perquè hi ha un gran control dels mosquits que transfereixen el virus. Aconsella mantenir aquest control perquè “és la millor prevenció que es pot fer”, recalca.

Gascon ha explicat que els mosquits estan hivernant en aquesta època de l’any però el risc d’epidèmia és poc important a casa nostra si, per exemple, s’eliminen les petites acumulacions d’aigua en pots o testos “de qualsevol lloc”. De moment, a Catalunya hi ha mitja dotzena de persones infectades pel Zika i totes s’han contagiat a l’altra banda de l’Atlàntic.

El Zika provoca febre, erupció cutània similar al xarampió i reacció conjuntival. El doctor expert en virus internacionals ha explicat que els símptomes són similars a altres virus que fa temps que han arribat a Catalunya, com el del dengue o el de chikungunya, i per aquest motiu no els és difícil detectar-lo. Malgrat això, de moment, no hi ha cap tractament per eliminar el virus, però sí per alleujar els dolors de la febre i el malestar.

El virus es pot transmetre a través de transfusions de sang d’una persona infectada, així com també per transmissió sexual. No està provat científicament que la saliva pugui contagiar, encara que sí que pot contenir el virus.