L’autor del mosaic de la Verneda destrossat durant unes obres veu molt complicat la possibilitat de reconstruir-lo. L‘artista, Armand Olivé Milian, però, s’ha ofert als veïns per fer-ne un de nou. betevé ha estat amb l’autor de l’obra en el moment que ha anat a inspeccionar els danys que va patir el mosaic.

Olivé ha remarcat que els quatre metres quadrats que falten del mosaic arrencat estan fets amb unes tessel·les que ja no es fabriquen des de fa 40 anys. Per a aquest motiu prefereix fer una proposta nova de trinca: un mural de ceràmica que ofereix als veïns de forma gratuïta.

La importància del patrimoni del barri

Al Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals s’hi acumulen les restes del mosaic rescatat “in extremis” del contenidor de les obres. Els veïns encara han de pensar què fer amb tots aquests bocins de l’obra d’Armand Olivé si, finalment, aquesta no es restaura. Tot i això, l’artista està emocionat per la iniciativa dels veïns que han acabat salvant el seu llegat.

La presidenta del centre d’estudis, l’Arantxa Moràn, creu que, si bé la possibilitat de restaurar l’obra hagués estat una molt bona notícia, també veu amb molt bons ulls que puguin conviure l’obra nova al costat de l’antiga.

Catalogació urgent

No és la primera vegada que l’Ajuntament es troba davant d’un cas com aquest i tenen clar que no s’hauria de tornar a repetir. En aquest sentit, tant des del Departament d’Arqueologia com el de Patrimoni ja s’estan fent els primers passos per protegir, com a béns d’interès cultural i local, els mosaics instal·lats en finques privades. Al web, El mosaic del meu barri, ja es disposa d’una bona base de dades d’aquests elements decoratius disseminats per la ciutat. Gràcies a aquesta eina es vol, a partir d’ara, que els permisos d’obra incloguin la protecció d’aquestes obres.