A mitjan desembre, l’Agència de Salut Pública va sacrificar prop d’un miler de coloms de la plaça de Catalunya per risc sanitari. L’extermini es va fer per inhalació de gas després de capturar-los amb xarxes i amb la intenció de reduir la densitat d’aquestes aus urbanes per la fira de Nadal. 

L’ICAB assegura que s’ha fet una matança d’aus sense informar i amb manca de transparència i afirma que utilitzar aquest mètode és violent i fa patir els animals. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals també apunta que agafar els coloms amb xarxes pot comportar la captura d’altres aus com tórtores, pardals, cotorres i altres espècies protegides.

Per això, demanen que s’obri una investigació dels fets. A més, aporten un informe d’una metgessa de l’Institut Català de la Salut que determina que no hi ha risc sanitari, contradient les raons sanitàries de l’Ajuntament per justificar la mort dels coloms. El govern municipal manté que es tracta d’una “mesura excepcional per la instal·lació de la fira”.

Associacions animalistes se sumen a la denúncia

Diverses entitats de defensa dels drets dels animals també critiquen l’actuació que va du a terme l’Agència de Salut Pública, sobretot pel mètode que es va fer servir per sacrificar els coloms. Des d’ADDA afirmen que a més, amb la captura amb xarxes es corre el risc d’atrapar aus d’altres espècies, com tòrtores o cotorres.