Tràgic final a la desfilada militar de Madrid amb motiu del Dia de la Hispanitat. Després de participar en la marxa militar, un avió Eurofighter de l’Exèrcit de l’Aire s’ha estavellat quan tornava a la base de Los Llanos, a Albacete. A banda de l’accident, la desfilada militar al passeig de la Castellana ha estat més llarga i multitudinària, i s’han sentit ovacions a la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

A la desfilada militar, hi han participat quatre avions de la base que les forces armades espanyoles tenen a Los Llanos, Albacete, i quatre més de Morón de la Frontera , Sevilla. Poc després de l’accident, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha confirmat la mort del pilot militar.

Desfilada militar multitudinària a Madrid

El passeig de la Castellana s’ha omplert de més públic que mai per veure de prop la desfilada de les unitats militars, la policia espanyola, que hi participava per primera vegada, i la Guàrdia Civil. Aquests dos cossos s’han endut l’ovació més sonora, entre crits de “Viva Espanya”. Als assistents habituals, s’hi han afegit altres ciutadans que han aprofitat l’ocasió per defensar la unitat d’Espanya del desafiament independentista.

Enguany, la desfilada celebra els 30 anys i s’ha canviat d’emplaçament per tenir un recorregut més llarg, en total ha fet 1.800 metres. Hi han participat 3.900 militars, guàrdies civils i policies nacionals. No ha pogut desfilar-hi, en canvi, el Grup d’Acció Ràpida de la Guàrdia Civil perquè estan desplegats a Catalunya. Durant la marxa, s’ha fet un homenatge a les 16 persones que van morir als atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils.

L’acte ha estat presidit per la família reial, pels membres del Govern, els presidents autonòmics i els líders polítics, però amb absències. Un any més hi ha faltat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tampoc no hi han assistit els presidents del País Basc i Navarra ni el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Un cop acabada la desfilada, el rei ha presidit el brindis al Palau Reial, sense que hi hagi hagut cap compareixença pública.