Pere Mir ha mort a Barcelona aquest cap de setmana a l’edat de 97 anys. Deixa darrere seu una gran contribució a la recerca científica i biomèdica de Catalunya. Doctor en ciències químiques, es va dedicar a la investigació i fabricació de productes químics i va construir un imperi empresarial. El 2002 va crear la Fundació Cellex per ajudar econòmicament alguns dels principals projectes científics del país.

Entre les seves aportacions, en destaquen els 16 milions d’euros que la seva fundació, Cellex, va donar a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), la donació privada més gran que ha fet mai un mecenes científic a l’estat espanyol.

També va contribuir econòmicament a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), de l’Hospital Clínic, el Centre de Recerca Biomèdica de la Universitat de Barcelona o el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia. A més, va crear el programa de beques CiMs+Cellex per a alumnes de batxillerat especialitzat en ciències i matemàtiques.

La seva tasca va ser reconeguda amb distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1993), el Premi Nacional de Recerca de Catalunya (2011) i la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona amb el guardó al mèrit científic (2013).

Considerada una persona de perfil molt discret, Mir va morir a Barcelona divendres passat a l’edat de 97 anys.