A Josep Maria Ainaud de Lasarte se'l recordarà per ser un historiador especialista en personalitats rellevants de la vida política catalana. Va escriure, per exemple, una vintena d'obres sobre Francesc Cambó, Ventura Gassol, Francesc Macià o Enric Prat de la Riba, que era la seva especialitat. Ainaud de Lasarte va néixer a Sarrià l'any 1925, va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i durant el franquisme va militar al Front Universitari de Catalunya. Afiliat a Convergència Democràtica des de finals dels 70, va participar activament en la primera legislatura com a diputat al Parlament de Catalunya i després va fer el salt a l'Ajuntament, en què va ser regidor de l'Eixample del 1987 al 1990. La seva trajectòria ha estat premiada diverses vegades: el 2006 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona i al març passat la Medalla d'Or de la Generalitat, el màxim reconeixement que dóna el govern català.

Llicenciat en dret, va ser fundador del Grup d’Advocats Demòcrates, es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) el 1976 i va ser diputat al Parlament de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Barcelona.

Al llarg de la seva carrera va rebre diversos reconeixements, entre d’altres, la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona el 2006 o la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya l’any 2000. El 6 de març passat va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat.