L’activista veïnal Josep Xarles ha mort aquest diumenge al vespre a causa d’un càncer de llarga durada. Als 16 anys va establir-se a la Bordeta i es va implicar amb la parròquia de Sant Medir i la creació del Centre Social de Sants. L’any 2008 l’Ajuntament li va concedir la Medalla d’Honor de la Ciutat. La vetlla tindrà lloc al Tanatori les Corts dimarts, 7 de març, a partir de les 18 h i fins dimecres, 8 de març, a les 14 h.

Josep Xarles va arribar a Barcelona als 16 anys i en ple franquisme. De seguida es va implicar amb els moviments socials del barri: primer a la parròquia de Sant Medir i després amb la creació del Centre Social de Sants l’any 1971, del qual va ser un dels fundadors i el primer president. L’espai es va convertir de seguida en l’espai associatiu de referència al barri i s’hi va liderar l’organització veïnal en reivindicacions com la recuperació del Vapor Vell, de l’Espanya Industrial o de les Cotxeres, entre d’altres. També va servir de refugi per a moviments polítics clandestins de l’època.

Xarles també va tenir una activitat pública més enllà del districte, com a vicepresident i vocal de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). La seva implicació amb els moviments veïnals de la ciutat va fer que l’any 2008 el districte de Sants-Montjuïc el proposés per unanimitat per rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona.

El coordinador del Centre Social de Sants, Jordi Falcó, ha lamentat la seva pèrdua. “Va ser un dels puntals de l’entitat des que es va crear, i de fet, no se’n va desvincular mai. Encara ara hi seguia fent de secretari”. El portaveu de l’entitat ha explicat a betevé que Xarles patia un càncer de llarga durada que havia empitjorat des de feia 10 dies. La vetlla del difunt tindrà lloc entre dimarts a la tarda i dimecres al matí al Tanatori les Corts.