El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha mort aquest dilluns als 69 anys a causa d’una pneumònia. Romero de Tejada, que va substituir Martín Rodríguez Sol el 2013, és qui va presentar la querella que va dur a judici Mas, Ortega i Rigau pel procés participatiu del 9-N i qui va reunir els principals cossos de seguretat per parlar sobre el dispositiu policial i impedir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Mentre no es designi nou fiscal, el substituirà provisionalment el tinent Francisco Bañeres.

La mort del fiscal superior de Catalunya s’ha produït nou dies després de la defunció del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, a Buenos Aires. El traspàs de Romero de Tejada l’ha anunciat a través de Twitter el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha destacat que és una “gran pèrdua per a la justícia i la fiscalia” i ha mostrat el seu afecte per la família i companys.

José María Romero de Tejada estava al capdavant de la Fiscalia Superior de Catalunya des del 2013 en substitució de Martín Rodríguez Sol, que va dimitir arran d’unes declaracions en què donava suport a la consulta del 9 de novembre. Al llarg de la seva trajectòria com a fiscal en cap de Catalunya, Romero de Tejada va impulsar la querella que va dur a judici Mas, Ortega i Rigau per l’organització del 9-N, per ordres de l’aleshores fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, i va reunir els diferents cossos policials abans de l’1-O per donar-los ordres i impedir els preparatius del referèndum. També va ordenar als Mossos que precintessin els col·legis electorals abans de dissabte 30 de setembre.

Nombrament de fiscals

De forma provisional, el tinent Francisco Bañeres substituirà Romero de Tejada al capdavant de la fiscalia superior de Catalunya. Paral·lelament però, s’obre el procés per nombrar un nou fiscal superior de Catalunya. La plaça vacant es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i sortirà a concurs. Posteriorment, s’ha de reunir el Consell Fiscal i el Fiscal General de l’Estat ha de proposar un nou candidat o candidata que ha de nombrar el Govern. Després es publicarà al BOE i prendrà possessió del càrrec.

Aquest procés però pot ser que s’allargui més del compte, ja que és probable que no hi hagi nomenament fins que no estigui ocupada la vacant del fiscal general de l’Estat. Aquest divendres, el Consell de Ministres va proposar el nom del magistrat del Tribunal Suprem, Julián Sánchez Melgar, però a partir d’aquí encara falten diversos tràmits per formalitzar la seva elecció.