Ciutat de la Justícia

Caballé havia estat citada aquest dimarts a judici  pel seu frau a Hisenda per ratificar el pacte a què va arribar amb la fiscalia i l’Agència Tributària, en què ja va reconèixer el delicte. Caballé va admetre un frau de 508.562 euros en no pagar l’IRPF de 2010, quan vivia a Barcelona però tenia residència andorrana per no tributar a Espanya. La soprano va acceptar  pagar una multa de 254.231 euros i tornar l’import defraudat.  L’acord tancat a final de 2014, inclou sis mesos de presó -que no complirà per no tenir antecedents i ser una pena menor de dos anys- i  la prohibició de rebre subvencions públiques durant any i mig.

La soprano havia de comparèixer avui a la Ciutat de la Justícia per ratificar l’acord amb la fiscalia i l’Agència Tributària però sense donar motius la soprano no ha assistit al judici i el magistrat ha hagut de suspendre’l. Fonts judicials han explicat, a més, que l’advocat de Caballé va renunciar fa una setmana a representar la seva clienta al·legant falta de confiança i de diàleg. Ara el jutge enviarà un requeriment a la soprano per tal que justifiqui el motiu per què no hi ha anat i, si no presenta un nou advocat, se li assignarà un lletrat d’ofici.

Un jutjat de Barcelona va imputar càrrecs a Caballé l’abril de 2014, després  d’admetre a tràmit una querella de la fiscalia que l’acusava d’un delicte contra la Hisenda Pública en concloure que, malgrat viure a Espanya el 2010, figurava com a resident en el Principat d’Andorra  “als efectes de no tributar en la Hisenda Pública espanyola”.

Vivia el 2010 a Barcelona i només es desplaçava a l’estranger per  motius professionals, per actuar o per gravar discos, i en residir a  Espanya “estava obligada a presentar a l’Agència Tributària” la declaració de l’IRPF, segons l’acusació de la fiscalia. Al llarg d’aquest any va participar en concerts a Espanya,  Alemanya, Suïssa, Itàlia, Lituània, la República Txeca, Rússia, Ucraïna, i en gravacions a Moscou, Ginebra i Barcelona. La diva no va presentar la  declaració de l’IRPF per aquests conceptes.

Per aconseguir que Hisenda no conegués els seus ingressos i la  seva residència real a Espanya i no pogués exigir així el pagament de  l’impost corresponent, la majoria dels contractes els va signar a  través d’una empresa andorrana, Reial Classics SL., indicant que els  diners s’ingressés en un compte bancari d’aquesta societat en el Principat, segons va constatar la fiscalia.