Escolta aquesta notícia

Fa dies que es parla de l’estat de salut del papa Francesc, ingressat a l’Hospital Gemelli de Roma per una pneumònia bilateral polimicrobiana. Segons l’últim comunicat mèdic, el pontífex segueix en estat crític. Al betevé directe ens hem preguntat com viu l’Església l’estat de salut delicat del papa i si es parla de possibles successors.

N’hem parlat amb Alba Gauxachs, sotsdirectora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura; amb mossèn Jaume Aymar, responsable de l’acció pastoral a l’antic monestir de Sant Jeroni de la Murtra, i amb mossèn Joan Cabot, rector de Sant Pau del Camp i Santa Maria del Pi i director del Secretariat Diocesà de Pastoral amb Migrants.

Tots tres coincideixen que el camí que ha marcat el papa Francesc “ha molestat a molta gent, perquè ha eliminat alguns privilegis de l’Església”. Això ha provocat que, segons apunta Gauxachs, són molts els que “volen acabar amb el llegat del papa”.

Figura dialogant

Mossèn Joan ha destacat que el papa Francesc ha volgut dialogar amb tothom: “Amb altres religions, amb el món civil, polític i cultural, i això esperem que deixi una petjada que no s’acabi amb ell”. També en aquesta línia ha descrit mossèn Jaume el pontífex: “Ha parlat en primera persona, ha mostrat realisme i ha creat una simpatia“.

La sotsdirectora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, de la figura del papa, ha ressaltat que “ha fet nomenaments en posicions de lideratge que per primera vegada en la història han ocupat dones i, en alguns casos, laiques”. Pel que fa als casos de pederàstia, ha assegurat que “no se n’ha amagat i sempre s’ha dirigit a les víctimes“.

El proper conclave, en el punt de mira

Tant si el papa Francesc mor com si es recupera, però no pot continuar amb la seva tasca, l’escenari que es presenta al Vaticà és la celebració del conclave per escollir-ne el successor. Vicens Lozano, excorresponsal de TV3 al Vaticà i autor del llibre Vaticangate, s’ha sumat també a la conversa del betevé directe.

Lozano ha destacat que la tendència actual dels populismes i de la ultradreta fa pensar que el papa és un enemic a abatre i “és possible que es pugui manipular el proper conclave”. Sobretot, ha assenyalat que Elon Musk i Donald Trump s’han enfrontat diverses vegades amb les opinions del pontífex, per exemple, en temes d’immigració. “Per ells és una pedra a la sabata, hi ha un complot evident“.

Per la seva banda, malgrat la manipulació que hi pugui haver, mossèn Jaume Aymar ha aprofitat per deixar anar una reflexió i s’ha preguntat: “Actualment, quina assemblea internacional explica els seus resultats amb senyals de fum?”, en referència a la fumata blanca i la fumata negra per comunicar l’elecció del nou papa. I ha assegurat que aquest sistema mostra una imatge del segle XVI que allunya l’Església de la societat actual: “Potser el protocol ha canviat, però el ritual no”, ha sentenciat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a