"Así, así, y una vuelta." JAUME PONT, model de Fashion Group "Caminar quieto, poco a poco." Tenen la lliçó ben apresa com qualsevol dels seus companys. L'única diferència és la discapacitat física, psíquica o sensorial que tenen. Un fet que no passa desapercebut pel públic. OLGA CEGARRA, directora de l'agència Fashion Group "Se ve pues como mira, ai pobrecito le dan la oportunidad... Lo que buscamos es que algun dia en un espot de televisión o en una serie, se vea como algo normal el poder tener algun chico o chica que tenga algun tipo de discapacidad." Per aconseguir-ho assagen sis hores a la setmana i, de moment, l'agència ja ha format dos-cents alumnes. L'educació que reben té un doble benefici. D'una part, la formació artística, i de l'altra, la millora de la seguretat i l'autoestima. ORIOL PAREDES, model de Fashion Group "Ells arriben per la porta i ja estan il·lusionats i t'ho diuen a més. Estem nerviosos, i volem sortir." En total, la formació té un cost de 800 euros i, segons l'agència, no hi ha cap tipus d'ajuda per part del govern. Per això, des de Fashion Group subvencionen la meitat del curs gràcies a unes beques pròpies. De fet, la desfilada per la integració vol recaptar diners i garantir-ne la continuïtat. Un cop tot ben après arriba el moment de sortir a la passarel·la.

Cada vegada es parla més de la integració dels discapacitats dins el món laboral, però en la majoria de casos, aquest col·lectiu queda exclòs del món de la moda i la televisió, que marca uns prototips molt específics. Precisament, la directora de l’agència Fashion Group, Olga Cegarra, vol que l’aparició d’aquestes persones en una passarel·la o en pantalla esdevingui una situació normal. Per això, ja fa tres anys que va impulsar el projecte Fashion Group Integra, una iniciativa que dóna formació artística a discapacitats gràcies a unes beques pròpies que subvencionen la meitat del preu del curs. Segons explica la directora, aquesta és una manera d’ajudar les famílies a integrar-los al món de la moda sense que els suposi un cost extra.

Aquest any ha estat la primera vegada que l’agència ha organitzat una desfilada per la integració, una acció per recaptar diners que permetin la continuació de les beques. Olga Cegarra lamenta que des del govern no hagi cap ajuda per aquest tipus de tasca. Es tracta d’una formació que també els ajuda a millorar l’autoestima i, en el cas dels discapacitats físics, la psicomotricitat. L’objectiu és apropar-los al món de la moda i promoure que aquests models són tan vàlids com els “convencionals”. En el temps que la iniciativa porta en marxa, l’agència ha format 200 alumnes i a alguns els ha aconseguit feina en espots o series de televisió.