Més d’un centenar de persones s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume aquest dissabte al migdia per demanar millors condicions laborals per al Personal d’Atenció Educativa (PAE). Aquesta protesta tanca un cicle de concentracions que es van dur a terme el mes de setembre en diverses ciutats de Catalunya per denunciar la precarietat laboral d’aquest col·lectiu.

El Comitè Intercentres, format per representants sindicals, ha fet la convocatòria per mostrar el seu malestar per les irregularitats en les adjudicacions de places, que asseguren que encara es produeixen. Apunten que l’inici de curs avançat s’ha caracteritzat per la falta de planificació. Diuen que això ha agreujat el malestar del PAE i que les classes han començat sense el personal necessari.

“Ha estat un desgavell”

Conxita Manyé, de CCOO, assegura que els nomenaments d’aquest curs “han estat un desgavell” i que això ha afectat negativament els centres educatius i el personal d’atenció educativa: “Com que faltava personal de lleure se’ls ha fet servir per vigilar menjadors o patis i aquesta no és la seva feina.”

Iolanda Segura, del sindicat USTEC-STEs, ha insistit que cal dignificar la feina d’aquest col·lectiu, que ha qualificat d’indispensable per aconseguir la inclusió a escoles i instituts: “L’alumnat necessita aquests recursos, sobretot el que té necessitats específiques, per poder fer el mateix recorregut que els seus companys i companyes.”

Millores a les condicions laborals

Els sindicats també demanen la modificació “urgent” del conveni col·lectiu per tal que es respectin les funcions i horaris del PAE. Reclamen que es dignifiqui la seva feina i asseguren que hi ha molts treballadors que cobren per una categoria inferior a la que els correspon. També demanen que les persones que tenen un terç de jornada obtinguin la mitja jornada.

Exigeixen més inversió i que es canviï el sistema d’adjudicació de places perquè es gestiona a través d’un aplicatiu que consideren “obsolet”. També recorden que si el Departament d’Educació no busca solucions tornaran a fer vaga.