Entre la ronda de Dalt i la carretera de Sant Cugat hi ha un espai verd on l’Ajuntament ha projectat la construcció d’habitatge públic. Els veïns de la zona rebutgen aquest pla, ja que consideren que el parc és necessari per a la qualitat de vida del barri. Per això, s’han organitzat per salvar aquest indret verd i s’han constituït en l’Associació de Veïns Vallcarca – Penitents. També, s’han sumat a la nova Federació Barris de Gràcia, on hi ha set entitats veïnals més.

34 pisos socials a l’espai verd

Fa mesos que als balcons de la carretera de Sant Cugat hi ha pancartes reclamant que es conservi l’espai verd que hi ha sobre la ronda de Dalt. En aquesta parcel·la s’hi ha de construir un edifici plurifamiliar d’habitatges de dotació pública, un total de 34 pisos destinats a gent gran. A Vallcarca i els Penitents ja hi ha altres projectes de pisos socials en marxa.

El veïnat assegura que, tot i estar d’acord amb la necessitat d’habitatge públic, no creuen que la solució sigui perdre un espai verd que fa més de 25 anys que és al barri. Pilar Moya, de l’Associació de Veïns Vallcarca – Penitents, justifica la posició dels veïns: “Som al costat de la ronda de Dalt amb unes emissions horroroses, amb aquesta contaminació es requereix més parc verd. Està ple de pendents, hi ha molta gent gran, per tant, necessita espais verds pràcticament al costat o molt a prop”.

Proposen adquirir i rehabilitar pisos

Ara, el projecte de pisos socials està a punt de licitar les obres i els veïns han decidit començar a mobilitzar-se per intentar salvar l’espai verd. Diuen que van conèixer el projecte quan van veure que es feien unes cales al parc i consideren que l’Ajuntament hi va actuar d’esquena.

La contraproposta veïnal per mantenir l’espai és que l’Ajuntament adquireixi i rehabiliti pisos ja existents per fer habitatge públic i no de nova construcció. “Aquesta alternativa que nosaltres proposem és un 30 % més econòmica que construir el nou edifici, més sostenible i més ecològica, perquè el parc es mantindria” apunta Carles Sasot de l’Associació Veïns Vallcarca – Penitents.

Les pistes de petanca es traslladaran

Des del districte de Gràcia asseguren que el projecte dels 34 habitatges socials per a gent gran tira endavant. Si que hi ha un acord, però, per traslladar les pistes de petanca que també s’ubiquen en aquest jardí de la ronda de Dalt. S’instal·laran a menys de 100 metres, a la cruïlla del passeig de la Vall d’Hebron amb el carrer de Canaan.

1.000 signatures per mantenir el parc

Veïns i districte de Gràcia s’han reunit en tres ocasions, l’entitat veïnal també ha fet trobades amb partits polítics i amb la síndica de greuges. Han recollit més de 1.000 signatures per parar el projecte i asseguren que ja estan preparant accions al barri per aconseguir mantenir l’espai verd.