La Comissió Independentista Fossar de les Moreres, organitzadora de l’acte, ha agraït la feina feta pels qui van precedir les generacions actuals en la defensa i els drets dels catalans. Un record al passat amb la mirada posada en el futur. “Si tenim arrels és per créixer i continuar fructificant”, ha dit Núria Cadenes, membre de l’executiva nacional de SI, que ha qualificat la independència de “necessitat urgent”. Cadenes considera que és l’únic camí davant, ha subratllat, de “l’ofensiva” que viuen el Principat de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent i la Catalunya Nord.

Núria Cadenes ha lamentat la resolució judicial del TSJC que questiona el model d’immersió lingüística en l’ensenyament i ha dit que tenen la intenció de blidar-lo mitjançant iniciatives legislatives populars.

En l’acte, també hi han participat representants independentistes valencians, corsos i bascos. De fet, el portaveu de l’esquerra abertzale, Chemi Moreno, veu similituds entre els moviments independentistes basc i català. Tots dos, ha precisat, “demanen democràcia quant al reconeixement de drets” i això, segons ell, inclou presentar a la població tots els projectes polítics, també l’independentista, i permetre que el poble s’hi pronunciï lliurement.

Soldats d’època rememoren un fet històric

Els assistens als parlaments i els mateixos ponents s’han vist sorpresos per la irrupció en l’escena dels soldats de la diputació. L’associació Miquelets de Catalunya ha recreat amb vestits d’època una comandament de vint persones i ha escenificat com van defensar la ciutat de les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió, l’any 1714.

La cohort ha finalitzat en aquest punt una desfilada que ha començat de bon matí davant el monument de Rafael Casanova, durant l’ofrena floral, i ha seguit pel centre de la ciutat.