Aquest divendres, 13 de gener, arrencarà la Marató de Donants de Sang Catalunya 2023 i s’allargarà fins al 20 de gener. L’objectiu és aconseguir 10.000 donacions en una setmana i poder remuntar les reserves, molt afectades després de Nadal. La campanya d’enguany s’anomena “Donar sang sona bé” i diverses persones conegudes de diferents àmbits han enregistrat missatges de WhatsApp per incentivar-hi la participació.

Hi ha, per exemple, àudios d’Andrea Motis, del xef Jordi Cruz, l’exmodel Judit Mascó o l’actor Jordi Sánchez. Tots els missatges es poden descarregar al web donarsang.gencat.cat/sonabe. Els responsables de la campanya afirmen que nou de cada 10 catalans utilitzen aquest canal per comunicar-se i, en canvi, només un 2 % de la població és donant.

Recuperar els nivells prepandèmia

Les donacions de sang van baixar dràsticament durant la pandèmia i ara l’objectiu és tornar a assolir els nivells d’abans del 2019. Tot i que l’any passat van remuntar lleugerament, “encara no és suficient”, segons els responsables del Banc de Sang i Teixits. Durant tot el 2021 hi va haver 252.832 donacions i l‘any passat es van superar les 253.000. Ara bé, alerten que durant aquest any en caldran un total de 260.000 per atendre les necessitats dels pacients ingressats als diferents hospitals de Catalunya.

Tres de cada 10 transfusions de sang que es requereixen a Catalunya són per a tractaments de càncer. Al darrere hi ha les malalties relacionades amb l’aparell digestiu, i la salut cardiovascular com, per exemple, els infarts.

On es podrà donar sang?

La campanya (del 13 al 20 de gener) es durà a terme a tots els hospitals catalans, que ja són punts habituals, i també a més d’una seixantena d’unitats mòbils repartides pel territori. En el cas de Barcelona, destaca el Portal de l’Eixample, situat al carrer de València, número 286. Allà s’instal·larà el marcador de donants, on s’anirà fent el recompte diari de les donacions.

Poden donar sang totes les persones sanes que tinguin entre 18 i 70 anys i que pesin més de 50 kg. En el cas de les dones, les embarassades en queden excloses.