
Ja han arrencat les proves d’accés a la universitat (PAU) 2025 a Catalunya. Aquest any hi ha rècord de matriculats, més de 44.200, que durant tres dies afrontaran uns exàmens crucials que definiran quins estudis universitaris podran cursar.
Maria José Jiménez és presidenta d’un dels tribunals de les PAU i professora de Matemàtiques de la UPC i, a través del Canal Universitats d’X, ha enviat un missatge de tranquil·litat als estudiants: “Jo no he observat canvis significatius. Les proves seran similars als continguts de batxillerat que han preparat i, per tant, no hauria d’haver-hi cap problema per fer les proves de selectivitat”. El consell principal de la professora és anar a les proves amb tranquil·litat i confiança, i afegeix: “Si ho has fet fins ara bé? Doncs ho faràs bé a la selectivitat”.
Nervis pels canvis als exàmens
Són dies de nervis per a molts joves, sobretot aquest any, que s’han fet canvis destacats als exàmens per adaptar-los al nou batxillerat, molt més competencial i menys memorístic. Per exemple, s’ha reduït l’opcionalitat i ja no hi haurà dos models de prova de cada matèria, tot i que alguns exercicis sí que podran presentar diverses opcions. A més, les preguntes tancades (de resposta única) només podran suposar com a màxim un 30 % de l’examen.
Un altre aspecte, que ha aixecat certa polseguera, és el tema de les faltes d’ortografia. Finalment, el govern de la Generalitat ha assegurat que sí que es tindrà en compte l’ortografia en la correcció dels exàmens de sis matèries més, a banda de Llengua i Literatura Catalanes i Llengua i Literatura Castellanes de les PAU 2025. Per tant, les faltes, juntament amb la coherència i la presentació, poden descomptar fins a un màxim d’un punt en els exàmens de Llatí, Grec, Geografia, Història de la Filosofia, Història i Literatura Dramàtica.
