MIQUEL ESTEVE, comissionat d'Immigració i Acció Comunitària: "S'acabarà desallotjant l'assentament de Glòries?" "Sí perquè allà va una urbanització enjardinada i pactada amb els veïns i es desallotjarà. En els assentaments hi ha doble vessant que pernoctin i d'àrea de treball. Que hi pernoctin hi ha una vintena de persones i, de moment, hem contactat amb set persones que han demanat entrar amb aquesta proposta de suport. És un assentament que ens ha costat molt entrar-hi, hi estaven poc disposats. Moltes d'aquestes persones el que reclamen i reivindiquen és poder tenir papers i regularitzar la seva situació administrativa i després poder treballar, amb el permís de treball. Això és una cosa que no està en mans de l'Ajuntament, està en mans del Govern espanyol i està delimitat per la llei d'estrangeria i aquí l'Ajuntament no hi té competències. El seu objectiu és aconseguir això i nosaltres els oferim atenció social, que és la nostra responsabilitat, i això a vegades no conjuga i per això poden ser poc disposats a acceptar aquests ajuts."
Miquel Esteve
ha xifrat en 20 el nombre d’immigrants que malviuen en un nou assentament situat al solar on hi havia els Encants Vells, a la plaça de les Glòries Catalanes. L’Ajuntament ja s’ha posat en contacte amb set de les persones que hi ha instal·lades i els ha ofert assistència social. Segons Esteve, aquest és l’“últim” assentament d’aquestes característiques que hi ha a la ciutat, amb una barreja d’espanyols, subsaharians, marroquins, equatorians i colombians.
“Ens ha costat molt entrar-hi”
El comissionat d’Immigració s’ha referit a la dificultat que ha tingut l’Ajuntament per accedir a l’assentament i posar-se en contacte amb els afectats. Considera que són poc inclinats a rebre els ajuts d’assistència social de l’Ajuntament (en alguns casos extrems, allotjament i manutenció) perquè moltes d’aquestes persones el que reclamen i reivindiquen és poder tenir papers, regularitzar la situació administrativa en què es troben i després poder treballar”. En canvi, l’Ajuntament no té competències en aquesta matèria i ha demanat al govern central flexibilitzar la llei d’estrangeria perquè els immigrants puguin entrar amb facilitat al mercat laboral ordinari.
Esteve també ha explicat que ja es treballa amb la nova cooperativa de ferralla, amb 15 treballadors, 10 d’ells sense papers, que finalment han pogut regularitzar la situació administrativa. Tots ells ja treballen posant en marxa el projecte i “a finals de mes rebran el primer sou”. Els treballadors sortiran al carrer el mes de març i faran recollida selectiva de residus als domicilis.