Vacuna d'AstraZeneca al CAP Casernes de Barcelona. Primer dia de la represa de la vacunació. Foto: Oriol Castillo
Vacuna d'AstraZeneca al CAP Casernes de Barcelona. Primer dia de la represa de la vacunació. Foto: Oriol Castillo

El vaccí d’AstraZeneca es podrà administrar a les persones d’entre 60 i 69 anys. Ho han acordat el Ministeri de Sanitat i les diverses comunitats autònomes aquest dijous. Per tant, un cop estiguin vacunades les persones d’entre 60 i 65 anys, es començarà a vacunar les de 66 a 69 anys.

Es tracta, segons afirma el Ministeri de Sanitat, de completar “com més aviat millor” la vacunació de la població més vulnerable, però mantenint la recomanació de no administrar-la als menors de 60 que es va pactar ahir en el Consell Interterritorial de Salut.

Queda pendent de solució, en canvi, el col·lectiu de menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. En concret, sobre aquest col·lectiu, la Comissió de Salut Pública ha indicat que comunicarà pròximament la decisió sobre l’administració de la segona dosi del vaccí “segons s’actualitzi i ampliï l’evidència científica, les avaluacions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i en comunicació amb altres països de la Unió Europea”.

Cal recordar que l’EMA va concloure ahir que les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats poden ser “un efecte secundari infreqüent” del vaccí d’Oxford-AstraZeneca i les catalogarà com a tal a partir d’ara. L’EMA ha trobat un “possible vincle” entre un nombre reduït de casos de trombosi amb nivells baixos de plaquetes i el medicament britànic.

Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant-ne l’ús perquè els “beneficis superen els riscos”. Això sí, l’EMA demana a metges i vacunats que siguin “conscients de la possibilitat que es produeixin” aquests casos molt atípics durant les dues setmanes posteriors a la vacunació.