La millor nota de la selectivitat d’aquest 2020 ha estat un 9,90, una qualificació que han obtingut cinc estudiants, dues noies i tres nois, de diferents punts de Catalunya. Un d’aquests alumnes és el Martí Solà, que ha estudiat a lInstitut Front Marítim de Barcelona. Els altres quatre són de Santa Coloma de Gramenet, Manlleu, Sant Sadurní d’Anoia i Sant Cugat del Vallès.

“La feina feta dona els seus resultats”

A Betevé hem pogut parlar amb el Martí, i ens ha explicat que “la satisfacció que se sent és molt gran quan tota la feina que has fet acaba donant els seus resultats”. Ell vol estudiar el doble grau de Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma, la dobla titulació que encapçala el rànquing de notes de tall des del 2014. Ara celebra que amb aquesta nota “podrà entrar-hi sense problemes” i afegeix que encararà aquesta nova etapa universitària amb molta il·lusió. Ara bé, “abans tinc previst gaudir de les vacances”, diu, ja que la feina dura dona resultats, però també ha de ser recompensada amb un bon descans.

“La incertesa podia jugar una mala passada”

El futur universitari reconeix que han estat uns mesos complicats i que “la incertesa ha estat un factor que podia jugar una mala passada”. “Primerament se’ns va dir que la selectivitat no es feria”, explica, “i després ens van dir que si, però no sabíem ni com seria.” Parlant de l’examen però, el Martí té molt clar que ha estat una selectivitat amb uns exàmens assequibles. També agraeix els 30 dies que van tenir de més per estudiar, “ja que eren completament necessaris”.

Un 94 % d’aprovats

En total, van fer les proves 39.110 estudiants i el 94 % les han superades (30.838 alumnes). El percentatge d’aprovats és lleugerament inferior al de l’any passat, mentre que, en canvi, la nota màxima ha coincidit.

La majoria dels estudiants es van examinar de la fase general, mentre que prop de 6.500 van fer només de la fase específica. La nota mitjana de les proves és de 6,61. Amb qualificacions de 9 punts o més hi ha més d’un miler de joves que han rebut distincions de les PAU pels bons resultats.

Per assignatures, en la fase comuna les qualificacions es mouen entre el 6,50 i el 8,01. Les notes més altes han estat en llengües: francès (8,01), alemany (7,33) i llengua catalana i literatura (6,87). Pel que fa als exàmens de modalitat, la forquilla de notes mitjanes és més àmplia. La més baixa, un 5,1 a electrotècnia, i la més alta, un 7,72 a cultura audiovisual.