La fundació Fundesplai i la Federació Catalana de l’Esplai han impulsat una campanya per visibilitzar el Dia Mundial per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, que consisteix a pintar murals inclusius i antidiscriminatoris a les escoles i esplais de Catalunya.

Més de 40 escoles i 20 esplais de Barcelona i la rodalia ja s’hi han sumat. Els alumnes primària de l‘Escola els Pins de Barcelona han pintat murals lúdics antiracistes i han participat en activitats per promoure la tolerància. L’Alberg de Barcelona, per la seva banda, ha inaugurat una exposició composta de diferents murals i pintures per fomentar la diversitat.

Alberg de Barcelona

L’objectiu de la iniciativa és fer una acció artística i col·lectiva que ensenyi els infants a ser tolerants els uns amb els altres, a valorar positivament la diversitat i a lluitar contra els estereotips i la xenofòbia. La simbologia de la campanya és eliminar els murs, referint-se a les fronteres físiques que separen països discriminatòriament per motius racials, i, en canvi, construir ponts que uneixin totes les persones d’arreu del món. 

Associació de lleure i cultura Enlleura’t, a Mataró

Per aquest motiu, Fundesplai i la Federació Catalana de l’Esplai han creat l’etiqueta #MéspontsMenysmurs, perquè les escoles i fundacions que participin en la campanya pengin les creacions a les xarxes socials. D’aquesta manera, s’aconsegueix donar més difusió al moviment antiracista. La iniciativa s’ha fet entre el 15 i el 21 de març, dia oficial per a l’eliminació de la discriminació racial.

Fora de la capital catalana també hi han participat altres entitats: el Club d’Esplai Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, l’Escola la Llàntia o l’associació de lleure i cultura Enlleura’t.

Barcelona, ciutat antiracista

Aquest 2020, el racisme ha estat la primera causa de discriminació a Barcelona, amb un 42 % de tots els casos atesos per l’Oficina per la No Discriminació (OND). 

Precisament, tots els grups municipals han signat una declaració institucional per consolidar l’OND, i així reafirmar Barcelona com una ciutat antiracista i que vetlla pels drets de les persones d’origen immigrant i racialitzades. Des de fa 10 anys, el Programa Barcelona interculturalitat  promou el reconeixement de la diversitat i el diàleg intercultural, prevenint actituds racistes i discriminatòries a través de quatre plataformes.

El dia per a l’eliminació de la discriminació racial va ser establert per l’ONU el 1966, per recordar la matança de 69 persones a mans de la policia de Shaperville, a Sud-àfrica, en una manifestació pacífica contra les lleis de l’Apartheid.