És una casa d'acollida per a persones amb risc d'exclusió social. La Marifé és la treballadora social que conviu amb ells la major part del dia i avui ha concertat la visita de dos voluntaris que els ajudaran a reduir el consum d'energia. Abans de començar la visita, el més important és estudiar-se la factura del gas, de la llum i de l'aigua per detectar-hi possibles despeses innecessàries. ANIOL SERRA, product manager Ecoserveis En principi sembla que el pronòstic és una realitat: la majoria de les portes no tanquen bé i es perd molt aire. Per solucionar-ho, el millor és col·locar-hi una cinta especial per evitar les fuites. Un altre dels problemes que han detectat és la temperatura de la caldera. És excessiva i cal disminuir-la fins als 40 graus. L'aigua s'escalfarà igualment i s'evitarà un sobreesforç de la caldera totalment innecessari. ANIOL SERRA, product manager Ecoserveis Aquestes visites es repetiran en els propers mesos. Els voluntaris energètics visitaran els col·lectius més vulnerables de la ciutat, una tasca ara més necessària que mai ja que, segons els experts, gairebé un milió de catalans no podran encendre la calefacció aquest hivern perquè no la podran pagar. Les últimes pujades del preu de l'electricitat han fet pujar la factura un 80% en els últims 10 anys.

Els concentrats, que duien mantes i espelmes per escenificar les carències que passa gairebé un 13% de la població, critiquen que les companyies continuen obtenint beneficis, mentre que els ciutadans tenen dificultats per poder pagar els rebuts a final de mes. Sostenen que les polítiques públiques incideixen en la marginació de molts col·lectius i que els increments de les factures d’electricitat i el gas són “dramàtiques” per a moltes famílies. Per això han encunyat el terme “pobresa energètica”.

Els col·lectius ecologistes asseguren que l’electricitat s’ha apujat fins a un 80% del que es pagava fa una dècada, mentre que el nivell adquisitiu no ha parat de baixar en el mateix període. Demanen que les administracions públiques donin solucions per a les famílies en risc de pobresa energètica i que s’acabin els abusos de les companyies.