Equips docents i famílies coincideixen que els mòduls on estan són “confortables, amplis i molt ben aïllats”, però que han hagut d’esperar i arremangar-se per tenir a punt els patis i espais complementarisA L’Escola 30 Passos, per exemple, els faltaven l’aula de música, un espai d’experimentació o una zona de descans. “Això ho hem anat fent les families, amb jornades de treball en dissabte”, explica el José Luis Muñoz, de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) d’aquest centre.

L’Alícia Polo, presidenta de l’AFA de l’Institut Maria Espinalt, reconeix que “ara estem bé però el primer trimestre ha sigut dur”. Han hagut d’equipar l’aula polivalent per al laboratori i classe de música i esperar una mica a tenir pista esportiva. El centre, a més, no té gimnàs, vestidors o dutxes i comparteix el menjador amb l’Escola Flor de Maig. Tot plegat fa que estiguin, diu Polo, “una mica per sota de les condicions que tenen en instituts ja acabats”. A l’Escola Entença, en canvi, la seva directora, Lia Segarra, assegura que “hi estan molt a gust” i que l’han pogut condicionar com si fos un edifici d’obra. “No sentim cap mancança”, explica, tot i que els falta condicionar una part del pati.

Nous interrogants per al curs vinent

En ser centres de nova creació, ara només tenen un curs i han d’anar creixent. Ho faran amb nous pisos de mòduls a sobre dels que ja tenen. Famílies i professors confien que això no impliqui “perdre alguns dels espais que hem creat” i demanen saber quantes línies tindran per poder planificar.  “Necessitem saber en algun moment si serem de dues línies o de tres, per poder planificar els equips i els espais”, explica la Marta Utset, directora de l’Escola 30 Passos.

També els preocupen els edifici on hauran d’anar. “Nosaltres estaríem contents si d’aquí a un any tinguéssim el projecte executiu per saber com serà”, apunten des de l’escola de la Sagrera. Una preocupació que comparteixen a l’Institut Maria Espinalt, sobretot després de saber que trigaran dos cursos més a poder-s’hi traslladar. “Això ens obligarà a planificar bé com ens ho fem per cabre-hi tres vegades més gent de la que som ara”, diu el seu director, Javier Fernández, a qui també preocupa la incorporació de nous docents que necessiten, ja que “és un projecte nou i una mica diferent i hauran d’adaptar-s’hi“.

A l’Escola Entença, a tot això s’hi sumen els interrogants sobre la seva ubicació definitiva. La previsió era que el nou edifici es fes a l’espai que deixarà lliure l’enderroc de la presó Model, però ara l’Ajuntament ha anunciat que allà hi farà una nova escola.