Diuen que és la gran desconeguda, per això s'han dedicat més de 600 metres quadrats del Disseny Hub a divulgar la importància de l'àrea metropolitana durant tres mesos. L'exposició fa un repàs de com s'han format i transformat en els últims 40 anys els 36 municipis que la conformen, fins a arribar a construir un conglomerat de ciutats on viuen més de tres milions d'habitants. XAVIER TRIAS, president de l'AMB "No és una àrea metropolitana que Barcelona s'ho menja tot, sinó que els municipis col·laboren i ningú no es vol menjar el del cantó." La mostra ressegueix la història de tots aquests municipis des de les vessants urbanística, arquitectònia, ecològica o de la mobilitat. Una evolució que fins ara s'ha regit pel Pla General Metropolità de l'any 76, i que ara s'ha de substituir pel nou pla director urbanístic, que marcarà el desenvolupament de tota l'àrea amb criteris del segle XXI. De fet, l'exposició plasma bona part dels estudis que s'han fet i que serviran per redactar el pla. ANTONIO BALMÓN, vicepresident de l'AMB "Aquí se senten les bases perquè en els propers anys l'AMB tingui un nou relat..." "L'exposició s'ha dissenyat de forma molt gràfica, amb molts audiovisuals i infografies per fer entendre més fàcilment al públic què és l'AMB. I en aquest sentit, per apropar encara més la mostra, se'n farà una versió reduïda en un futur que voltarà pels 36 municipis de l'AMB. Us ho ha explicat Núria Pujadas."

L’exposició pretén explicar a la ciutadania què és l’àrea metropolitana fent un repàs de les transformacions que hi ha hagut en els últims 40 anys els 36 municipis que la conformen, i alhora, és una invitació a repensar com ha de ser l’àrea metropolitana del futur.

De fet, l’exposició es fa en un moment de canvi, en què s’està treballant en el nou pla director urbanístic metropolità, el document que ha de substituir el Pla General Metropolità de 1976, que fins avui, i amb nombroses modificacions, ha marcat la transformació urbanística de tots aquests municipis. De moment, el nou pla encara està en una fase inicial i pendent de redacció, tot i que s’han organitzat “workshops” amb experts de diversos àmbits per debatre els aspectes que han de definir el nou document, el que marcarà el futur desenvolupament de l’àrea metropolitana.

L’alcalde i president de l’Àrea Metropolitana, Xavier Trias, ha destacat la consolidació de la nova institució de l’àrea metropolitana durant aquest mandat. Un fet, ha dit, que ha permès “treballar conjuntament entre tots els municipis per generar complicitats” que ajudaran a fer front als reptes de futur de forma més eficient. L’exposició ha costat uns 800.000 euros i es podrà visitar grauïtament fins al 25 d’abril.