Amb el nou protocol, que dona per vàlids els positius de tests d’automostra fets a casa, es demana a les persones que tenen símptomes lleus que no vagin a l’atenció primària a fer una segona prova. Les baixes laborals es tramitaran per telèfon o via telemàtica, fet que obre la porta a certa picaresca. El vicepresident segon de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Jordi Mestres, reconeix que es pot produir algun cas d’algú que simuli tenir covid-19 per agafar la baixa, però no creu que sigui majoritari.

“És veritat que hi pot haver picaresca amb les baixes, però cal tenir en compte que a la majoria de persones li descompten del sou, no surt gratis”, recorda Mestres. “A més, tradicionalment això ja passa perquè la majoria de baixes curtes que donem no són objectivables. Si et ve algú que diu que té diarrea t’ho has de creure”, afegeix. Per això, reclama, “com ja es fa a altres països”, que la gestió de baixes curtes es tregui fora del sistema sanitari i es facin mitjançant un sistema d’autoresponsabilitat.

A favor del canvi de protocol

Mestres s’ha mostrat a favor del canvi de protocol perquè, diu, “és una manera de deixar canals lliures per poder atendre qualsevol complicació que es presenti”, davant l’allau de visites als CAP de les darreres setmanes. “Si tots entrem al sistema pot provocar un efecte de desplaçament”, afegeix. A més, recorda que la majoria de casos que estan veient ara mateix “són en gent jove que sabem que no es complicaran”. En cas que els símptomes passin a ser més greus, “com febre alta que no baixa amb antitèrmics o dificultats per respirar”, sí que cal anar a urgències, recorda.