Escribim a un cercador d'Internet "pisos turístics a Barcelona" i apareixen milers de resultats. Són pàgines web en què es comercialitzen allotjaments per passar unes vacances a la ciutat. Però no tots els pisos que s'anuncien compleixen amb la normativa. A Catalunya hi ha mig miler d'apartaments turístics i, d'aquests, el 70% encara estan per regularitzar. FELIP PUIG conseller d'Empresa i Ocupació "representa una competència desleial...." A Barcelona, la major part dels allotjaments il·legals són a Ciutat Vella. Segons l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona, el problema principal rau en els particulars que lloguen pisos sencers o per habitacions i sobre qui, diuen, no hi ha regulació. Això pot causar molèsties als veïns i, per això, cada cop hi ha més comunitats que canvien els estatuts i prohibeixen aquesta activitat al seu edifici. ALBERT RODÉS administrador de finques MARIA ARACELI CUCALA Des de 2013 la Direcció General de Turisme ha rastrejat 2.000 pàgines web en què es comercialitzen allotjaments turístics que han derivat en 57 expedients sancionadors.Les multes per tenir un apartament turístic il·legal poden arribar fins als 31.000 euros.

Els turistes que visiten Barcelona tenen milers de possibilitats per allotjar-se. Hotels, hostals, albergs i pisos lluiten braç a braç per penjar el cartell de complet. De tota aquesta oferta, però, hi ha qui ofereix allotjament de manera il·legal, és a dir, sense complir amb la normativa que marca la Generalitat i que inclou pagar les taxes turístiques i disposar de serveis com neteja, manteniment i un telèfon d’emergències les 24 hores del dia.

El director de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, David Riba, creu que hi ha oferta turística suficient com perquè tots els establiments de la ciutat se’n puguin beneficiar però sempre que es faci de manera transparent. També ha afegit que el principal problema amb què es troben són els particulars que, de manera irregular, lloguen pisos i habitacions a turistes. Aquesta tendència ha fet que algunes comunitats de veïns s’hagin decidit a modificar els estatuts per prohibir aquesta activitat als seus edificis.

En la sessió del Parlament d’aquest matí, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha declarat que la Generalitat prendrà mesures contra les plataformes electròniques que comercialitzen pisos turístics il·legals. De fet de l’últim rastrejament de pàgines web s’han obert 57 expedients sancionadors.