L‘ICS i els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT, SATSE i CATAC feia mesos que negociaven a la Mesa Sectorial de Salut per arribar a un acord sobre la reducció d’un 10% de la despesa sanitària, que afecta 40.000 treballadors que integren la xarxa pública de salut. Havien fet diverses trobades, algunes de les quals havien acabat amb protestes.

Segons ha informat l’ICS, la voluntat de l’empresa ha estat sempre “consensuar amb els agents socials” l’aplicació de les retallades imposades pel govern. Tot i això, considera que malgrat  els esforços i la disponibilitat d’alguna força sindical ja no hi ha “temps material per a un acord que pugui ser efectiu aquest mateix any”.

En l’última proposta, l’Institut demanava la reducció d’un 25% de la nòmina extra de Nadal en lloc del 50% previst. Tot i això, els sindicats no han subscrit l’acord perquè no s’ha garantitzat per escrit que no hi hauran noves retallades l’any vinent. Comissions Obreres assegura  que l’ICS ha trencat “unilateralment les negociacions”, ha qualificat la Taula de “simulacre de negociació” per justificar “el trossejament i la privatització de l’ICS”. En un comunicat, acusa l’empresa de no voler “convocar cap reunió si no en garantíem un resultat positiu”. Pel sindicat, el tancament de les negociacions demostra que “no hi havia per part de l’ICS ni del govern interès real d’arribar a un acord” . Per la seva banda, Metges de Catalunya ha acusat l’Institut de “rebentar” les negociacions.

Per tot plegat, l’ICS ha considerat que cal donar per tancades les negociacions i donar pas a la Mesa General de Negociació de la Funció Pública on, a partir del 30 de novembre es negociaran les condicions de treball per als funcionaris.