Forcadell ha marxat gairebé a la mitjanit cap a la presó d’Alcalà-Meco on passarà almenys una nit fins que dipositi la fiança. En canvi, Corominas, Guinó, Simó, Barrufet i Nuet han sortit del jutjat junts cap a dos quarts d’onze de la nit, després de lliurar el passaport al Suprem. Han marxat en cotxe i enmig d’alguns aplaudiments de diputats del PdeCat i d’Esquerra. El magistrat els ha deixat en llibertat condicionat però tenen una setmana per dipositar una fiança de 25.000 euros al jutjat. No poden sortir de l’Estat i han de comparèixer al jutjat setmanalment. En el cas de Nuet, és l’únic per a qui el magistrat ha acordat llibertat sense cap mesura cautelar.

D’aquesta manera, el magistrat no ha acata al 100% les peticions que feia la fiscalia, que havia demanat presó incondicional per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i per als membres de la Mesa Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó. En canvi, per a Ramona Barrufet, presó sota fiança i per a Joan Josep Nuet llibertat amb obligació de comparèixer al jutjat.

Canvi en l’estratègia de defensa

A diferència dels consellers i dels JordisForcadell i tots els cinc membres sobiranistes de la Mesa ha respost a les preguntes de la fiscalia. Es tracta clarament d’un canvi d’estratègia ja que cap de les vegades que Forcadell ha comparegut com a investigada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Forcadell no ha respost al ministeri públic. La seva declaració ha estat la més llarga:  ha comparegut durant dues hores i quart i a continuació ha estat el torn de l’exvicepresident de la Mesa Lluís Corominas, del fins ara vicepresident Lluís Guinó i d’Anna Simó que també han respost a la fiscalia. A la tarda ho han fet Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, que també ha contestat les qüestions que ha plantejat el ministeri públic.

En la seva declaració, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit davant el Tribunal Suprem que la declaració d’independència del 27 d’octubre és de caràcter “polític i simbòlic”. Així, ha volgut treure valor jurídic a la DUI, que, de fet, no es va arribar a publicar al Diari Oficial de la Generalitat. Pel que fa Barrufet, s’ha desmarcat de la via unilateral i ha dit que el referèndum no és vàlid, mentre que Nuet ha acreditat que va votar en contra de la tramitació de la declaració, malgrat que en la querella de la fiscalia se l’acusava de fer-ho a favor.

Tots sis investigats han arribat al Suprem poc després de les nou del matí. Forcadell ho ha fet en cotxe, mentre que els cinc membres sobiranistes de la Mesa del Parlament hi han arribat en dues furgonetes, a diferència de la setmana passada, que ho van fer a peu. Aquesta ha estat la segona vegada que han comparegut davant el magistrat Pablo Llarena, després que la setmana passada acordés suspendre les declaracions, ja que els seus lletrats van al·legar indefensió perquè havien rebut la citació judicial el dia abans, l’1 de novembre, i no havien tingut temps de preparar la defensa. Arran d’una querella de la fiscalia, els sis estan acusats dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics, tot i que el Suprem va obrir la porta a processar-los per un delicte de conspiració a la rebel·lió, penat amb un grau inferior.

Nuet demana quedar fora de la causa

El jutge instructor Pablo Llarena té sobre la taula un recurs de súplica que va entregar el fins ara secretari tercer de la Mesa i diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet, en què demana quedar fora de la causa contra els membres sobiranistes de la Mesa i que s’arxivin les actuacions que té en contra. En el recurs, el seu advocat, Enrique Leiva, recorda que es va abstenir a l’hora d’admetre a tràmit la llei de transitorietat jurídica i que va votar en contra de tramitar les resolucions de la declaració independència i del procés constituent.

Suport a les portes del Tribunal Suprem

A les portes del Suprem, s’hi han concentrat diverses persones contràries al procés sobiranista que han rebut els investigats amb crits de “colpistes a presó” o “traïdora” en referència a Forcadell. Alhora però, també hi havia diversos representants polítics que han volgut mostrar el seu suport. Xavier Domènech, portaveu d’En Comú Podem, espera “que avui tornin tots a casa” i critica que les eleccions “convocades pels que han aplicat el 155 no poden ser normals amb gent a la presó”. Gabriela Serra, de la CUP, creu que les declaracions d’aquest dijous fan “més evident que volem trencar amb un estat que polititza la justícia”. Des d’ERC, Roger Torrent ha demanat “que es faci justícia” i creu que “la Mesa del Parlament només ha defensat la democràcia”. També Marta Pascal, del PDeCAT, ha assegurat que “permetre el debat polític no pot ser mai un delicte”.