Ja fa estona que ha marxat el sol però la platja continua força plena. Per a molts, la sorra s'ha convertit en un punt de trobada a l'estiu. Tota una oportunitat de negoci per als llauners, que saben que al vespre sol haver-hi menys vigilància. Sobretot, durant el canvi de torn entre una patrulla i una altra. Davant d'això, la Guàrdia Urbana ha hagut d'adaptar horaris i allargar la feina del grup especial de platges. JOSÉ LUIS CAMPOS, sargent de la Guàrdia Urbana "Ells ho van intentant i nosaltres corregim els torns. Fa uns quants anys que hi ha un repunt i vam intentar controlar-ho..." Agents de paisà pentinen la platja de cap a cap. Els llauners ho saben i se les empesquen totes perquè no els requisin les begudes que porten a sobre. "Això és el que porten els venedors que ofereixen mojitos. Els deixen enterrats a la sorra..." "Que llevas aquí? Que son, cervezas? Yo las traigo desde casa..." Les havia amagades entre uns matolls, a una vintena de metres de la platja. Igual que els diners que havia guanyat fins ara. "Ho tenen amagat per aquí perquè no els ho requisi la policia..." La d'avui serà la tercera multa en només dos dies. I com ell, hi ha molts altres venedors. A aquest l'han enxampat venent cocos a la sorra. "En España no hay trabajo. Hay que vender estas cosas..." "Por qué corre? Estaba haciendo un masaje..." Multa i se li requisen els diners. Almenys, per cobrir una part de la sanció. "Quan es fa fosc el grup de platges marxa però la vigilància continua. Entren en joc dues patrulles que s'encarreguen de vigilar aquesta zona. Sobretot, per evitar els furts." De fet hi ha carteristes que estan especialitzats a robar a la platja. És el que en l'argot policial es coneix com els reptadors, gent que s'arrossega per la sorra per endur-se una bossa al més mínim descuit. Costa, però, de veure'ls. Tot el contrari que els llauners, que tampoc no descansen a la nit. Només cal aixecar la mirada per trobar-ne un parell en un radi de 10 metres.

El grup especial de platges estava actiu fins a les 20h  i, després, quedava una franja sense vigilància, fins que entraven en servei les patrulles de nit. Ara, s’han adaptat els horaris i els equips s’hi estan fins que es fa fosc. De fet, en els últims anys la platja s’ha convertit en un espai d’oci també al vespre i això ha fet que la sorra continuï plena, fins i tot, un cop ha marxat el sol.

Agents de paisà i d’uniforme pentinen la platja de cap a cap. Els llauners ho saben i se les empesquen totes perquè no els requisin les begudes que porten a sobre. Sovint les amaguen a les zones de matolls o directament les enterren a la sorra. Fan el mateix amb els diners que guanyen.

El grup de platges va començar a funcionar l’any passat i, segons la Guàrdia Urbana, està donant molt bons resultats. L’estiu passat, va posar prop de 8.000 denúncies per venda ambulant. És un 11% més que a 2011. Però l’augment més espectacular va ser en les multes contra les massatgistes il·legals, que van pujar un 300%.

L’ofensiva contra la venda ambulant no només es fa a la platja. També s’ha intensificat la vigilància per trobar on són els magatzems que els subministren bona part de les llaunes. Entre gener i juny s’han decomissat prop de 18.000 llaunes a tota la ciutat. És un 11% més que en el mateix període de l’any passat.