Eduardo Luis Mariño, catedràtic de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Universitat de Barcelona (UB), s’ha mostrat partidari d’administrar la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca contra la covid-19 a aquelles persones que ja n’hagin rebut la primera. En declaracions al programa ‘reset’ de betevé, l’expert ha fet costat als posicionaments tant de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), com del doctor Antoni Trilla, que ha defensat la mateixa tesi en un article a ‘La Vanguardia’.

No puc entendre que pugui fer-se una cosa diferent“, ha afirmat taxativament Mariño, que s’ha mostrat “totalment en desacord” amb la possibilitat que la segona dosi d’AstraZeneca pugui ser substituïda per la d’una altra vacuna. En aquest sentit, l’expert ha subratllat que “els medicaments han estat aprovats per ser emprats en determinades condicions“, en les quals se n’ha provat tant l’eficàcia com la seguretat. I ha afegit: “Jo no me la jugaria“, alhora d’alterar aquestes condicions.

Si s’ha estat dient que actuem d’acord amb els criteris sanitaris, amb els grups d’experts i amb les agències reguladores, sincerament no entenc per què ara no fem cas del que diuen”
Eduardo Luis Mariño, catedràtic de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la UB

Així mateix, Mariño ha afirmat que, “si s’ha estat dient que actuem d’acord amb els criteris sanitaris, dels grups d’experts i amb el que diguin les agències reguladores, sincerament, no entenc per què ara no fem cas del què diuen“. No obstant això, el catedràtic de Farmàcia de la UB ha admès que “políticament, pots actuar com creguis oportú“, però ha destacat que, en aquest cas, cal “assumir-ne les responsabilitats“.

Els voluntaris, clau per l’arribada de les vacunes

Eduardo Luis Mariño també ha destacat el paper important que han jugat els voluntaris per al desenvolupament de les vacunes contra la covid-19 en un temps rècord. La barcelonina Eva Pujol és una de les 30.000 persones de tot el món que s’han ofert per participar en l’estudi de la vacuna Janssen. En declaracions al ‘reset’, Pujol ha explicat que ho va fer per “aportar un granet de sorra” a la superació de la pandèmia i ha assegurat que en cap moment no va dubtar de la seguretat del procés, malgrat les notícies d’una possible relació amb casos de trombosi.