Els robatoris en domicilis han deixat de ser patrimoni exclusiu de les bandes organitzades. El delicte s'ha socialitzat. Els Mossos d'Esquadra els anomenen lladres oportunistes. JOAN MIQUEL CAPELL, comissari "Si la porta està oberta hi ha persones que estan predisposades a entrar al domicili a emportar-se'n el primer que hi troben, tingui molt valor o tingui poc valor. Per això es diu que s'ha socialitzat aquest delicte." L'aparició d'aquest nou perfil de delinqüent és un dels motius que va provocar un augment de prop d'un 20% dels robatoris en domicili durant el 2010. També creix el nombre de robatoris amb violència o intimidació, que ho fa vora un 12%. Per aquest motiu els Mossos d'Esquadra han posat en marxa un pla operatiu per combatre aquest tipus de delictes. Des de l'1 de juliol s'han reforçat les patrulles preventives i s'ha intensificat la coordinació amb les policies locals i les empreses de seguretat. Ara bé, per sobre de tot, els mossos recomanen prendre precaucions. JOAN MIQUEL CAPELL, comissari "Si vostè tanca la porta li dificulta més la feina. Si a més a més posa una alarma i té altres elements de seguretat i el delinqüent té la possibilitat d'entrar a la casa del costat que aparentment està buida, doncs treballarà amb més tranquil·litat i no cometrà errors." En aquest sentit, i sobretot en període de vacances, s'aconsella tancar bé portes i finestres. També demanar a algun veí de confiància que reculli regularment la correspondència i estigui atent per si detecta moviments o sorolls estranys a l'habitatge. Finalment, cal fer un inventari dels objectes de valor que es tenen a casa i evitar, tant com sigui possible, guardar-hi joies i diners en metàl·lic.

Els Mossos d’Esquadra han posat en marxa un programa específic per fer front a l’increment de robatoris en habitatges. El pla consisteix a reforçar el patrullatge, intensificar la coordinació amb les policies locals i millorar la comunicació amb l’àmbit veïnal. Els agents adverteixen que el perfil de lladre ha canviat.

Durant el primer semestre de 2011, el nombre de robatoris amb força efectuats en domicilis ha crescut un 13% respecte de l’any passat i ha arribat als 11.336 delictes. En menor mesura, els robatoris amb violència en habitatges han crescut un 3,9%, percentatge que equival a 237 robatoris.

Per fer front a aquestes xifres, els Mossos d’Esquadra han engegat un pla per augmentar l’eficàcia en la resolució d’aquests delictes. Des del cos policial consideren la prevenció un tret important per combatre els robatoris. Per això, les accions consisteixen a augmentar la vigilància en zones d’interès amb patrullatges i dispositius fixos de control.

El programa estableix reunions periòdiques i operacions conjuntes amb les policies locals del territori, i trobades amb els interlocutors veïnals. Implicar-hi les empreses de seguretat privada també és una de les línies estratègiques del programa per tal que el traspàs d’informació sigui més efectiu.