Metges als passadissos d'un hospital
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

L’aire dels passadissos dels hospitals pot tenir una major concentració de coronavirus que les habitacions dels pacients amb covid-19, segons un estudi de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC. La investigació ha utilitzat una nova metodologia per mesurar la presència d’aquest virus a l’ambient dels centres sanitaris.

Aquest mètode consisteix a col·locar filtres d’aire a passadissos, habitacions i altres estances de l’hospital. Això permet analitzar el material genètic del virus de manera sistemàtica.

Segons la recerca que s’ha fet a l’Hospital Son Espases de Mallorca, hi ha una major presència de l’ARN del virus als passadissos adjacents a les habitacions dels pacients covid-19 que a les seves pròpies estances, on la ventilació és més eficient. Això es deu al fet que les habitacions tenen un sistema de ventilació individual, mentre que els passadissos tenen només un sistema de ventilació cada quatre habitacions.

Millorar la ventilació per reduir el virus

El primer autor del treball i investigador de l’IDAEA-CSIC, Joan Grimalt, destaca que “aquests resultats són molt importants, ja que es prenen moltes precaucions per entrar a les habitacions, però menys en els passadissos“. Els resultats del treball són transferibles a altres hospitals, assenyalen els investigadors, ja que els sistemes de ventilació són generalment similars.

Segons Grimalt, en primer lloc caldria “fer una supervisió de la quantitat d’ARN del virus que hi ha en l’aire de cada hospital”. Si el resultat fos positiu, Grimalt assenyala que “caldria canviar el sistema de ventilació, adequant-lo a les particularitats de cada centre hospitalari“. L’estudi del CSIC s’ha publicat a la revista ‘Environmental Research‘.