L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius acaba de llançar la campanya “+22″ amb l’objectiu de denunciar les barreres que diuen que encara hi ha per accedir a l’avortament a partir de la setmana 22 de gestació. Des de l’entitat, aclareixen que les dones poden avortar legalment al llarg de tot l’embaràs però en aquest punt la llei restringeix les possibilitats d’interrompre l’embaràs a dos supòsits. El primer, que el fetus presenti anomalies incompatibles amb la vida i, el segon, que tingui una malaltia extremadament greu i incurable. Segons el text legal, un comitè clínic haurà de confirmar que es compleixen.

La dona hauria de poder prendre l’última decisió

Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, critica que la possibilitat d’avortar  “depengui d’un comitè clínic hospitalari” i creu que hauria de ser la dona qui prengués la decisió en tot moment amb l’acompanyament dels professionals sanitaris. Aquest era, segons aquesta professional, l’esperit incial de la llei.

Aldavert explica que l’entitat rep consultes de dones que, davant la negativa d’aquests comitès, es veuen obligades a “avortar en altres països”. Es tracta d’embarassos molt desitjats, apunta, en què s’han detectat anomalies fetals en algun moment i que, després de fer-se proves i prendre la decisió d’interrompre l’embaràs, no ho poden fer. En l’últim extrem, afegeix aquesta professional, s’hauria de poder canviar la llei per “garantir un dret a l’avortament universal“. Però creu que en un moment com l’actual modificar la legislació té el risc d'”anar cap enrere“.

Falta d’informació sobre l’avortament

Un altra dels objectius de la campanya és oferir informació de qualitat sobre l’avortament més enllà de les 22 setmanes de gestació perquè, segons Aldavert, és “gairebé inexistent”. Afirma que hi ha molt desconeixement entre la població i manca de transparència respecte d’aquests casos. La coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius creu que s’hauria de fer un seguiment de quantes dones demanen la confirmació d’un comitè clínic i quina resposta han obtingut. La campanya “+22″ coincideix amb la celebració dels 10 anys de l’entrada en vigor de l’última llei estatal que regula l’avortament, la Llei 2/2010 de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs

Més traves al dret de l’avortament

Des de l’entitat asseguren que el dret a l’avortament es vulnera, no està garantit per a totes les dones. A banda de les gestants de 22 setmanes, l’Associació explica que les adolescents menors d’edat no poden avortar si no és amb el consentiment dels progenitors i tampoc les persones sense targeta sanitària.