En el seu torn de paraula final, Meritxell Borràs ha negat la malversació de què se l’acusa en el judici del procés. “Tots teníem clar que no hi hauria despesa pública, que no exposaríem ningú”, ha dit. Borràs ha afirmat que, si ho hagués fet, s’haurien “exposat” treballadors públics i funcionaris, i que “no hi estàvem disposats”. L’exconsellera ha assegurat que aquesta era la seva “ferma voluntat”, i ha afegit que està segura que també era la dels altres membres del govern.

Borràs també ha negat que hi hagués cap clima de “violència ni insurrecció” i ha assegurat que, des del seu punt de vista, “hi ha un conflicte polític, que no és poc”. També s’ha mostrat convençuda que a cap membre de l’executiu no “li va passar pel cap, ni pensar-ho, usar la violència”. Tot i que ha reconegut que hi ha tingut poc contacte, també creu que ni Sànchez, ni Cuixart ni Forcadell no eren partidaris de la via violenta.

Tot i que ella s’ha retirat políticament, l’exconsellera ha advertit que “vindran nous polítics i l’anhel de bona part del poble de Catalunya de decidir l’encaix en una Europa moderna continuarà”. En aquest escenari, s’ha mostrat confiada que “sabrem trobar el camí d’una solució adequada, dialogada i que ens pugui satisfer a tots”.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Borràs va negar que el seu departament comprés les urnes de l’1-O. L’exconsellera també va assegurar que el decret de convocatòria de la votació va ser “una imatge de compromís del govern i no la voluntat de gastar diner públic”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Borràs.