Els més impacients van obtenir el seu premi. "Estem aquí tota la tarda assegudes per poder ser les primeres." Si no ho haguessin fet, s'haurien topat amb aquesta multitud amb ganes de veure Manel. De fet, l'escenari del Bogatell, que ja s'ha desmuntat, ha estat el que més barcelonins ha atret, 60.000 en una sola nit de concerts. El segueixen, de lluny, l'escenari de l'avinguda de la Reina Maria Cristina, que n'ha aplegat, de mitjana, 29.000 cada dia, i el del Fòrum, que ha convocat 28.000 persones cadascun dels tres dies de concerts. L'Ajuntament fa un balanç positiu d'aquestes festes. S'han superat, diuen, el milió i mig de participants. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquest any és un any especialment reeixit. Hi ha coses espectaculars. Jo no sé si vostès han estat al Castell de Montjuïc però és espectacular, i el Parc de la Ciutadella crec que ha demostrat que ha estat un èxit absolut per gaudir aquesta festa." Un èxit que es veu reflectit en una xifra rècord d'assistents al Parc de la Ciutadella, amb més de 122.000 visitants. els espectacles del circ del Castell de Montjuïc han atret unes 82.000 persones. "Jo he aprofitat al màxim la Mercè, des del primer moment, des del concert d'Orozco." "M'ha encantat aquesta Mercè..." Unes xifres d'assistència que caldrà actualitzar quan acabi la jornada d'avui, el dia de la Mercè. Els barcelonins s'han abocat al carrer, això sí, molt pendents del cel.

Debut amb èxit del Bogatell i caiguda de públic al Fòrum

Per primera vegada, els carrers propers a la platja del Bogatell van poder viure de ben a prop les Festes de la Mercè. El concert gratuït de Manel, Txarango i La Troba Kung-Fú va atreure unes 60.000 persones a la platja, un escenari descentralitzat fins ara inèdit, que s’ha convertit en el més multitudinari de la Mercè en una sola nit.

Els concerts del BAM al Parc del Fòrum, un dels escenaris clàssics de les festes, han aplegat 85.000 persones, la meitat de l’any passat, quan hi van anar 170.000 persones. Durant tres dies -divendres, dissabte i dimarts – s’hi han programat 17 concerts, entre els quals destaquen la Fundación Tony Manero, Delafé y las Flores Azules o La Pegatina.

El consistori ha valorat molt positivament el civisme de la festa i la varietat d’ofertes que s’han ofert. El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Ciurana, ha dit que “hi havia moments en els que teníem simultàniament tot d’escenaris i tots plens, amb propostes diferents”, i ha destacat que Barcelona és una ciutat que “estima la cultura i sap reconèixer quan l’oferta que es fa és sincera, honesta.”

L’avinguda de la Reina Maria Cristina és un altre dels espais destacats: hi han anat 88.000 persones, 40.000 menys que l’any passat, a sentir la música d’Antonio Orozco o Lax’n Busto.

Fora dels escenaris descentralitzats, la Catedral ha aplegat prop de 40.000 persones en els concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya -que va tocar tot i la pluja-, el Cor del Liceu i la Banda Municipal. Globalment, el Festival BAM i el Mercè Música han reunit 263.500 persones durant les festes.

224.000 persones al Mercè Arts de Carrer

Els espectacles de circ i l’art de carrer també tenen el seu públic. 122.500 persones han anat fins al Parc de la Ciutadella, un escenari amb desenes de propostes familiars durant tot el dia de dansa, teatre i titelles. El Castell de Montjuïc es consolida com l’escenari circense de la Mercè, amb la participació de 30 companyies de circ d’arreu del món, que han atret 82.000 persones durant tres dies. Globalment, les activitats del MAC han sumat 50.000 persones més que l’any anterior.

Menys públic al “mapping”

Unes 55.000 persones han volgut veure les tradicionals projeccions a la façana de l’Ajuntament, que enguany s’han elaborat juntament amb artistes suecs i que han aplegat 30.000 persones menys que al 2013. El ‘Barcekholm‘, que es va estrenar a Estocolm l’agost passat, compara i ironitza sobre els tòpics culturals suecs i catalans. Com a ciutat convidada a la Mercè, la col·laboració amb Estocolm s’ha plasmat també amb la participació de més de 50 artistes suecs, en espectacles de música o circ. La ciutat convidada a la Mercè 2015 serà Buenos Aires, que portarà la cultura argentina al Mediterrani el setembre de l’any vinent.

Millor gestió de les aglomeracions a la plaça de Sant Jaume

Unes 10.000 persones han anat fins a la plaça Sant Jaume per veure les jornades castelleres. En la diada de colles locals d’aquest dimecres, per segona vegada, a la plaça s’ha fet una prova pilot per regular els accessos, que ha aconseguit reduir les aglomeracions amb força èxit.

Pel que fa a les altres activitats tradicionals, unes 85.000 persones han participat en el Correfoc, prop de 30.000 persones han vist l’exposició del bestiari al vestíbul de l’Ajuntament i unes 7.000 han anat fins la Mostra de Gegants de les Drassanes.