“Barcelona és una gran marca. És fàcil convèncer gent que vingui a estudiar a la ciutat.” Així explica Mercè Jou, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), l’increment del 37,3 %, en cinc cursos, dels alumnes estrangers que decideixen estudiar a Catalunya en el marc del programa Erasmus. Si el curs 2010-2011 els joves que ho van fer eren 3.127, el 2014-2015 van passar a ser-ne 4.224.

Per nacionalitats, els que més van venir són els universitaris italians, seguits dels alemanys, els francesos, els anglesos i els holandesos. Destinacions que són també les preferides dels alumnes catalans que marxen a l’estranger en el mateix programa de mobilitat europeu. En aquest cas, l’increment ha estat del 36,8 % en cinc cursos.

Per Mercè Jou, estudiar a l’estranger “té molts avantatges com entrar en contacte amb altres universitats, persones, maneres d’ensenyar… I també conèixer amb més profunditat l’idioma del país on fas l’estada”. En aquest sentit, la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya nega que el fet que s’imparteixin classes en català faci minvar l’interès d’aquests estudiants estrangers en Barcelona“. Recorda, a més, que si bé les classes es fan bàsicament en català, “també s’està impulsant el coneixement d’una tercera llengua a les nostres universitats amb programes com el PARLA3 perquè els nostres estudiants puguin tenir aquest tercer idioma de coneixement”. A més, Jou recorda que determinats graus, màsters i doctorats ja s’imparteixen totalment en anglès.