Peus d'una dona

Durant l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus, el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) per a víctimes de violència masclista va continuar funcionant amb normalitat. Tot i això, el nombre de víctimes que s’hi va adreçar va ser molt més baix i moltes van prioritzar complir les restriccions. Es tracta d’un descens que també es va constatar en l’àmbit català.

L’Ajuntament també atribueix el descens de sol·licituds d’ajut a la crisi social: “La incertesa econòmica i les necessitats d’atenció també han fet que les dones se centressin en les necessitats bàsiques durant el confinament”, explica Laura Pérez, tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI. Pérez explica, però, que les que sí que van demanar ajut eren casos d’urgència molt greus.

Tot i que en aixecar-se l’estat d’alarma el nombre de víctimes que van demanar ajut als serveis municipals va augmentar, a finals de juliol s’havien atès un total de 112 dones que s’adreçaven a aquests serveis per primera vegada. Aquesta xifra representa un 15 % menys de dones ateses respecte al mateix període de l’any anterior.

Davant d’aquesta situació, els serveis municipals han incrementat els esforços per arribar a tothom: han fet campanyes de difusió dels serveis i de recomanacions en diferents idiomes, s’han establert contactes amb xarxes veïnals i comunitàries i s’ha ampliat el seguiment que fa el SARA. Aquest servei ha fet en total 8.566 intervencions durant el primer semestre de l’any, un 139 % més que l’any anterior.

L’Ajuntament també ha incrementat en 1,2 milions d’euros respecte a l’any passat el pressupost per allotjar dones que tenen situacions de violència a casa. En total, el 2020 s’hi invertiran 6,2 milions d’euros.