La trobada té diversos espais formatius amb tallers on els 25 projectes participants comparteixen experiències i coneixement. Experts parlen de com tractar amb els nens i joves, com adreçar-s’hi i amb quines intencions. Val Barritt de Mentoring & Befriending Foundation ha explicat durant una xerrada que el més important és crear un vincle entre mentor i mentorat en què aquest se senti a gust.

Aquesta jornada, a més a més, és una oportunitat per intentar crear una xarxa europea de mentoria social que obri noves oportunitats i pugui ajudar a més joves en risc.


Els convidats especials de la jornada són Adrian Stapleton i Warren William, dos exconvictes i, des de 2011, fundadors de la Community Change Foundation de Manchester. El cosí de Stapleton va ser el primer jove mort per arma de foc a Manchester. Arran de la seva mort va voler venjança i es va ficar en bandes. Als 16 anys va ser ferit de bala sis cops, i va entrar i sortir diverses vegades de la presó. “Vaig adonar-me que havia sobreviscut per un motiu i havia de donar un gir a la meva vida“, explica Stapleton. Warren William també va estar en drogues, va ser detingut diversos cops i tancat a la presó. Tots dos s’han rehabilitat amb èxit i, d’ençà que van començar el projecte, han ajudat unes 400 persones a reconstruir la seva vida.


Què és la mentoria social?

La mentoria social és una eina d’integració educativa a través de voluntaris que intervenen amb persones amb risc d’exclusió social. Amb aquests programes es pretén augmentar les expectatives ocupacionals i el desenvolupament emocional dels joves.

A través d’un seguit de processos s’intenta reduir el consum de drogues i alcohol, descendir els símptomes de depressió, incrementar la continuació dels estudis escolars i fomentar les bones relacions amb l’entorn social dels adolescents en risc.

A Catalunya, els principals programes de mentoria són els de Punt de Referència (2001), el Projecte Rossinyol Universitat de Girona (2006), la Fundació Èxit (2008) i la Fundació Servei Solidari (2010). Els infants i joves que han passat per algun d’aquests projectes són 1.366 nois i noies d’entre 8 i 23 anys tutoritzats per 1.384 mentors, sent Catalunya la comunitat pionera en iniciatives de mentoria social.