Una dona embarassada durant una ecografia

(ACN) El consum de peix durant els primers mesos de l’embaràs millora la capacitat d’atenció dels infants als vuit anys. Aquest és el resultat que es desprèn de l’estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona que ha comptat amb la participació de 1.641 parelles de mares i fills. Al llarg de la gestació, les dones van completar qüestionaris sobre la freqüència amb què consumien més de 100 aliments diferents, entre els quals hi havia diversos tipus de peix. Més tard, s’hi van afegir les dades de l’alimentació dels nens amb el mateix qüestionari a les edats d’un, cinc i vuit anys.

Peix blau o blanc?

L’estudi estableix també les diferències entre els tipus de peix i marisc: peix blau, peix blanc, tonyina de llauna i crustacis i mol·luscs. Tant els fills d’aquelles dones amb una dieta rica en diversos peixos com els de dones amb dietes riques només en peix blau o només en peix blanc, van mostrar uns resultats molt positius a les proves d’atenció. Tot i això, quan l’aportació de peix a la dieta de les mares es basava en la tonyina de llauna o el marisc, els resultats van ser inferiors.

El cervell es forma durant l’embaràs

Els resultats, publicats a la revista ‘International Journal of Epidemiology’, mostren que una dieta rica en peix durant les etapes més primerenques de l’embaràs té un efecte sobre la capacitat d’atenció dels infants més alta que amb la ingesta durant l’embaràs tardà o bé per part dels nens als cinc anys, quan alguns dels processos de neurodesenvolupament ja han acabat. L’explicació podria raure en el fet que la formació del cervell té lloc principalment durant l’embaràs. Els nutrients essencials, com els àcids grassos poliinsaturats, són fonamentals en aquests processos.

Més investigacions

Malgrat els resultats prometedors d’aquest estudi, hi ha investigacions anteriors que vinculen el consum de peix durant l’embaràs amb l’obesitat infantil o l’augment de la pressió arterial. Recentment també es va relacionar el consum d’omega 6 i omega 3, present en el peix, amb el desenvolupament de TDH durant la infància. És per això que els experts insisteixen en la necessitat de realitzar més investigacions sobre aquesta temàtica, amb l’objectiu de determinar amb exactitud quines espècies i en quines quantitats de peix són beneficioses per al desenvolupament fetal.