Fa cinc dies que la direcció va anunciar el tancament de l'escola Menéndez Pidal. El setembre ja no hi haurà classes en aquest centre concertat perquè no ha tingut prou matriculacions. El Comitè d'Empresa creu que aquesta mala situació econòmica es podia haver evitat. CARLES ARNAL, Comitè d'Empresa "Aquí hi ha hagut una mala gestió d'anys, perquè aquí han passat de tenir molts alumnes, diverses línies a estar una línia amb pocs alumnes. La situació en què ens trobem, amb 50 treballadors al carrer, sent professors de la concertada, pensem que el Departament d'Ensenyament podria moure peça i mirar de recol·locar el major nombre de persones possibles." Ara es troben que d'aquí a tres mesos s'inicia el proper curs i veuen difícil trobar una feina. Qui també s'ha vist perjudicat per l'anunci sobtat del tancament són els pares i mares dels alumnes. Molts d'ells encara no han trobat una escola on matricular-los, i el període per fer-ho s'acaba tot just aquest dilluns. ANNA ALCARAZ, AMPA "Com a mínim, no donar-nos dos dies. Que el col·legi ens ho hagués dit abans, que jo crec que no ho sabia dimecres, sinó que com a mínim feia dues setmanes, o que el Consorci, com a cas especial, ens doni tot el mes de juny." EDGARD VILLARAGA, AMPA "Al primer colegio donde fuimos, éramos 18 padres que queríamos que nuestros hijos estuvieran ahí. Y lo primero que nos dijeron es que, no, no, aquí hay dos grupos. Salimos de ahí todos desesperados." Els propietaris de l'escola són els fills del fundador, que el 1963 va iniciar aquest projecte educatiu. Asseguren que s'han reunit amb diversos inversors, però que no han arribat a cap acord. També insisteixen que fins l'últim moment han volgut mantenir l'esperança. SÍLVIA LLUCIÀ, directora i propietària de l'escola "Si hi hagués hagut un mínim de possibilitats del projecte l'hauríem continuat. Nosaltres fins dimarts a la nit encara estàvem reunits amb uns possibles inversors, i dimarts a la nit, sense posar un taló sobre la taula, vam veure que no podíem continuar." Ara busquen un comprador per als 10.000 metres quadrats d'equipament. El desig que tenen els pares i mares i els professors, però, és que algú s'animi a continuar el projecte, una escola que és tot un referent al barri.

Els pares i mares estan molestos perquè consideren que se’ls podia haver comunicat amb més antelació el tancament, ja que demà mateix s’acaba el període de matriculacions a les escoles, i molts d’ells encara no han trobat un centre per als seus fills. Consideren que s’ha fet una mala gestió que ha portat a la situació actual.

Als anys 90 l’escola Menéndez Pidal tenia tres línies d’EGB i sis de COU, i en el moment que va arribar a tenir més alumnes hi havia una línia d’infantil, tres de primària i EGB i cinc d’ESO. Actualment, l’escola té una sola línia des de P3 fins a 4t d’ESO amb 300 alumnes. La directora, Sílvia Llucià, explica que amb l’arribada de l’ESO que es va implantar als instituts van perdre molt alumnat. I sobretot, a partir de l’any 2000, amb l’arribada de la crisi, moltes famílies van abandonar l’escola per problemes econòmics.

Però a més dels pares, els 50 treballadors consideren que no s’ha gestionat bé la decisió. Tots ells estaran afectats per un ERO. La meitat són personal docent i veuen complicat poder trobar una feina de cara al proper curs. El Comitè d’Empresa es queixa que no hi ha hagut prou voluntat per mantenir oberta l’escola i que s’han rebutjat ofertes de compra.

La direcció del centre, en canvi, assegura que són els més donar continuïtat a l’escola, i que des del setembre passat s’han reunit amb diversos grups d’inversos, però que no han arribat a cap acord.

L’esperança dels pares, mares i professors és que aparegui algun comprador que eviti el tancament de la Menéndez Pidal, que va néixer el 1963 al barri de Sant Genís dels Agudells, al districte d’Horta-Guinardó. El projecte el va idear Domingo Llucià, i va ser finançat per un soci, el senyor Rovira. L’escola està molt arrelada al barri. Tant és així, que molts professors i pares d’alumnes van estudiar també en aquest centre.