El projecte Memòria Viva de la Sagrera pretén preservar el testimoni dels veïns nascuts, com a mínim, en l’època republicana. A través d’entrevistes personals, la iniciativa vol conservar la història i els canvis viscuts al barri. El projecte va sorgir arran de la inauguració del Casal de Barri Torre de la Sagrera, en el qual es va trobar un refugi antiaeri de la Guerra Civil. “La gent gran s’acostava a la torre i ens explicaven com era abans”, diu Carlos Cañas, dinamitzador i membre de la Comissió d’Història i Patrimoni de la Torre de la Sagrera. Per això, van considerar molt important fer memòria de tot el llegat que tenen aquestes persones.

Una desena de testimonis

L’enregistrament de les entrevistes s’ha fet atenent l’estat de salut de cadascun d’ells i per ordre cronològic de naixement. Fins al moment, set persones ja han estat gravades i tenen pendents d’enregistrar tres testimonis més. El més gran de tots els veïns gravats és nascut el 1922.

Andreu Martí és un dels veïns que ha participat en aquest projecte amb el seu testimoni. Nascut el 1930, recorda que la parròquia de Crist Rei encara l’estaven construint quan el van batejar o que existien societats recreatives on passaven el temps d’oci. “Abans era un barri, ens coneixíem tots de sobres”, explica l’Andreu, que recorda el desaparegut pont del treball per on tornaven de treballar al Poblenou i Sant Martí.

Visionat i projecció de les entrevistes

Les entrevistes tenen una durada mínima de 15 minuts cadascuna. Una vegada al mes, es projecta una al casal, però la voluntat de la comissió és fer-les públiques i accessibles a tothom. “Creiem que seria un bon material pedagògic per a l’educació formal o per als veïns”, explica Cañas. Per això, també tenen previst reeditar les entrevistes i fer-les per temàtiques perquè qui estigui interessat les pugui consultar també d’aquesta manera.

Fet des del voluntariat

El projecte està liderat per les 10 persones que conformen la Comissió d’Història i Patrimoni de la Torre de la Sagrera i va sorgir de forma comunitària. De manera voluntària, s’han encarregat de tot el procés de producció, gravació i postproducció de les entrevistes. A més, tenen el suport històric d’historiadors i la col·laboració de periodistes joves.