A la platja de la Barceloneta una quinzena de dones han explicat quina relació tenien amb la pesca. “Amb el meu marit teníem una barqueta petita i anàvem molt a pescar, el que més ens agradava era la pesca del calamar”, explica Carme Benavent, una veïna del barri. Com ella, diverses dones han recordat anècdotes, fets i costums perduts que constituïen el seu dia a dia fa diverses dècades.

La següent parada de la ruta els ha portat fins la plaça del poeta Boscà, on s’ha seguit el camí que feia el peix: de la platja al mercat. “Al matí arribava el peix d’escata, que era la boga, la xucla, la sardina… L’altre venia a la tarda, a les quatre o a les cinc i havíem de tornar a la platja per comprar el peix per vendre’l l’endemà o a la tarda”, relata Pietat Casals, una de les peixateres del mercat.

Un cop comprat el peix, calia cuinar-lo. Les més expertes han compartit consells per tal de netejar el producte i elaborar els plats que ja feien els seus pares i avis. Amb aquestes ensenyances els més atrevits s’han sumat a les tasques de preparació d’un àpat multitudinari.

La memòria dels qui encara viuen

A través del circuit del peix s’ha recordat com es pescava, comerciava i cuinava a la Barceloneta. Els testimonis eren exclusivament dones que han recordat els anys de la seva joventut en un ambient lúdic i distès. És una de les activitats del Cicle Memòria Viva, que té per objectiu recuperar  el conjunt de memòries a través de les veus i les experiències dels veïns i veïnes de la ciutat.

Les activitats s’allargaran durant una setmana. Dissabte vinent, 19 d’octubre, es farà una jornada de cloenda oberta i gratuïta durant tot el dia a la plaça Comercial, al Born.