La protesta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca s’ha convocat pel fet que entitats intervingudes amb diners públics, com ara CatalunyaCaixa, puguin desnonar famílies i fer-ho amb el que consideren un “mal tracte generalitzat”.

Membres de la Plataforma i també simpatitzants (en total, més d’un centenar de persones) han entrat a l’edifici de la seu central de la via Laietana, a Barcelona. Un cop a dins han explicat que exigeixen a l’entitat, rescatada amb diners públics, que aturi els desnonaments i obri un procés de negociació real i immediata amb les PAH de Catalunya, que no maltractin els clients i que acalareixin els requisits que demanen per concedir dacions en pagament i llogers socials. Els manifestants han posat com a condició reunir-se amb el president de l’entitat intervinguda pel FROB, Adolf Todó. L’entitat, però, els ha explicat que això no és possible i els ha ofert una reunió amb un màxim responsable de riscos de CX aquest dimarts. Inicialment els manifestants no han acceptat l’oferta i han mantingut l’ocupació de l’oficina bancària.

Fotografies: compte de Twitter de la PAH Barcelona

Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han explicat al seu compte de Twitter que fora de l’entitat (a la via Laietana) hi ha hagut una concentració de persones que els feien suport però s’havien quedat fora perquè CatalunyaCaixa els ha vetat l’accés a l’edifici. També han denunciat que l’entitat ha amenaçat d’utilitzar la força i trucar els Mossos d’Esquadra si no abandonaven l’oficina, un moment en què els membres de la PAH han advertit que farien resistència pacífica.

La reunió ha donat resultat

Finalment, però, la insistència dels manifestants ha fet que l’entitat els hagi ofert una reunió amb el secretari del consell d’administració de CatalunyaCaixa (a la qual ha entrat una representació dels membres de la PAH, encapçalada per Ada Colau) i les persones que participaven en la protesta, a canvi, han abandonat el recinte. La reunió ha acabat passades les dues del migdia i els membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han aconseguit que CatalunyaCaixa es comprometi a estudiar un per un 100 casos urgents de clients que no poden pagar les quotes de la seva hipoteca. Els membres de la PAH s’han mostrat satisfets amb el resultat de la trobada però han advertit que vigilaran de prop el transcurs dels esdeveniments per comprovar si l’entitat compleix amb el compromís adquirit durant la negociació. El Departament de Premsa de CatalunyaCaixa no ha volgut pronunciar-se de moment sobre els fets d’aquest matí.

Durant la protesta Eva Corredeira, l’advocada de la PAH, ha explicat que l’acció s’ha portat a terme perquè CatalunyaCaixa és l’entitat financera que practica més execucions hipotecàries. Segons Corredeira, han intentat negociar diverses vegades amb l’assessoria jurídica de l’entitat sense èxit, i fins ara no han pogut aturar l’augment de desnonaments practicats per aquesta caixa rescatada per l’estat. De moment no ha trascendit res sobre la reunió.