Aquest dissabte, s’ha fet públic el padró municipal. Es pot veure en ell que Barcelona va arribar l’1 de gener d’aquest 2020 a la xifra de població més alta de les últimes tres dècades. Per cinquè any consecutiu creixen els empadronats fins a arribar als més d’1.600.000 barcelonins, una xifra que no es veia des del 1990. Una població que creix en tots els districtes de la ciutat, però que clarament rep l’impuls de la població de nacionalitat estrangera, ja que l’any passat va créixer al voltant d’un 8 %.

La població barcelonina cada cop és més diversa. Per primera vegada en la història, més de la meitat de la població de Barcelona ha nascut fora de la ciutat. En total, suposen el 50,7 % de la ciutadania. D’aquests, un 27,8 % són nascuts a l’estranger; un 15,7 %, a la resta d’Espanya; i un 7,2 %, a la resta de Catalunya. Per tant, la xifra de nascuts a Barcelona és d’un 49,3 %.

Un altre rècord és que, a data de l’1 de gener de 2020, els barcelonins de més de 100 anys ja són 863, fet que suposa un augment del més del 10 % respecte al darrer padró. La població de Barcelona, com la resta de capitals europees, manté la tendència a l’envelliment: l’edat mitjana del barceloní ja frega els 44 anys. I una derivada d’aquesta longevitat és la solitud. Els domicilis unipersonals són, a més, marcadament femenins a partir dels 65 anys. Les dones representen més del 10 % d’aquestes llars i els homes només el 3 %. A més, en el padró, també hi podem veure els noms més posats a la ciutat aquest 2019. Júlia i Marc són a dalt de tot del pòdium.

Més de 179 nacionalitats

La població de nacionalitat estrangera continua en ascens i ja representa un 21,6 % del total. Els estrangers més nombrosos són europeus i americans. De les 463.857 persones residents a Barcelona nascudes a l’estranger, un 27,6 % té nacionalitat espanyola. Però, a Barcelona, hi ha 179 nacionalitats a banda de l’espanyola. Les nacionalitats més representades són la italiana, pakistanesa i xinesa, amb més de 20.000 residents cadascuna. Encara que si mirem la seva procedència, els nascuts a l’Argentina són els més nombrosos: 30.000 veïns de la ciutat són d’aquest país. En segona posició, trobem els peruans que sumen gairebé 28.000 compatriotes i Colòmbia és el tercer del rànquing, amb més de 26.000 persones. Gairebé la meitat de població estrangera fa entre un i cinc anys que hi viuen, mentre que un 24,6 % ha arribat en l’últim any.

Actualment, els estrangers comunitaris representen un 30 % del total. Ciutat Vella, alguns dels barris de Sant Martí, de Sant Andreu, de Nou Barris i de la part central de l’Eixample són les zones que compten amb més presència d’estrangers.