Són un dels organismes més antics de la terra, i potser un dels menys estudiats i més desconeguts. Parlem de les meduses, que en els darrers 20 anys estan proliferant al litoral català. Per intentar-ne conèixer millor la incidència, un grup de científics de l’Institut de Ciències del Mar juntament amb metges de la unitat de toxicologia de l’Hospital Clínic participaran en un projecte que durarà tres anys.

En aquests moments en unes 100 platges catalanes ja s’estan impartint cursets als socorristes per detectar les persones que reben picades de meduses, unes 10.000 acostumen a patir-ne els efectes en una temporada i d’aquestes només un 1 % tenen complicacions. Són precisament aquests pacients els que s’estudiaran amb més profunditat, des de les unitats de toxicologia i del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, per esbrinar quins són els millors protocols per tractar-los. I per fer-hi front es crearà la primera unitat funcional hospitalària a l’estat espanyol, conegut com a projecte Reclaimed. Cal recordar que ara mateix el verí de les meduses no té cap antídot. Ara mateix, com a tractament a peu de platja, s’ha de rentar la picada amb aigua de mar, aplicar fred, però mai directament amb gel, i també és aconsellable tractar la zona afectada amb una solució bicarbonatada.

Pel que fa a la banda mediambiental, encara no hi ha hipòtesis clares que expliquin la proliferació de les meduses al mar. Les explicacions més freqüents assenyalen com a causant principal l’escalfament global. Pel que fa a l’estudi del comportament de les meduses, es farà especial èmfasi en les diferents espècies. Si bé n’existeixen més de 350 de diferents al Mediterrani, n’hi ha tres que són especialment comunes. D’aquestes cal vigilar les que arriben per mar obert, les conegudes com a pelagies, i els eixams que es troben vivint a les costes.

Gràcies a l’experiència acumulada després de 20 anys recollint dades, l’estudi del comportament de les meduses és relativament fàcil de fer a la costa catalana. Per norma, segons recalca Josep Maria Gili, científic de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, les meduses tenen una presència màxima a les platges de tres dies de mitjana i recomana consultar l’aplicació Med-Jelly, que és un termòmetre molt fiable de la presència de meduses a les platges catalanes per saber si cal canviar de zona de bany. També es vol que la informació sobre la presència de meduses sigui transparent i això afecta els municipis costaners. Gili creu que aquesta informació no ha d’afectar el turisme de platja i que ens hem d’acostumar a no vendre el bany al mar com si fos un bany de piscina, s’ha de ser conscient que al mar hi ha animals i que la presència de meduses és cada vegada més habitual.

En aquest projecte de tres anys es vol estudiar en profunditat els efectes del verí de les meduses i poder preveure el moviment dels eixams al nostre litoral. L’Obra Social la Caixa finança el projecte amb 600.000 euros.