Els col·legis professionals, sindicats, món acadèmic, representants de Nacions Unides i del comerç han constituït aquest dimecres la Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Conciliació per intentar acostar posicions entre Catalunya i Espanya. De la primera reunió s’espera que surti un acord marc que enviaran als partits polítics amb la intenció que el signin i, així, rebaixar el clima de tensió que s’està vivint a Catalunya.

Amb aquest acord, la comissió espera engegar un procés de diàleg en què es podrien buscar mediadors externs o la mateixa comissió podria fer de mediadora. Fins al moment, hi ha 10 institucions adherides, i esperen que la seva posició no polititzada serveixi per impulsar la mediació entre el govern català i l’espanyol.

La comissió està liderada per la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay. Per poder mediar, la taula ha acordat  en primer lloc que es retirin les forces de seguretat de l’Estat que van arribar expressament per a la celebració del referèndum. L’objectiu de l’ICAB és trobar una sortida pactada per la situació política actual. A més, ha advertit que tant el govern català com l’espanyol hauran de renunciar a algun dels seus postulats.

A banda del sector de l’advocacia hi ha altres col·legis professionals que també formen part de la comissió, com el Col·legi d’Economistes de Catalunya. S’espera que en les pròximes hores s’afegeixin a la comissió altres entitats de la societat civil.

Un de les darrers que s’hi ha unit és el FC Barcelona, que ha defensat el diàleg i la convivència.

També hi assisteixen els representants sindicals de la UGT, Camil Ros, i de CCOO, Javier Pacheco. Del món acadèmic, hi ha el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, i la rectora de l’Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arbós. Les patronals del comerç, com la PIMEC, també formen part d’aquesta comissió independent que té l’objectiu de mediar entre les forces polítiques. La comissió considera que ells han de servir com un pont de diàleg per trobar una solució urgent entre l’administració catalana i l’espanyola.

Altres possibles mediadors

El Govern català està agilitzant els contactes a nivell internacional per trobar agents que puguin fer de mediadors amb el govern central. En paral·lel, l’executiu vol que l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, puguin exercir d’interlocutors de la Generalitat.

Aquest dimecres també ha transcendit que el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha contactat amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Junker, per fer possible una mediació europea. El PNV ha explicat que han sol·licitat que la qüestió catalana s’incorpori a l’agenda del proper Consell Europeu perquè la crisi territorial “posa en risc l’estabilitat del projecte europeu” i per les desproporcionades actuacions policials de l’1-O.

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha reiterat la defensa del diàleg sense condicions, ha apel·lat a la defensa del diàleg i s’ha ofert també com a mediador per organitzar una taula d’entesa a escala catalana, espanyola i internacional.

Podem també ha proposat al president català, Carles Puigdemont, i al president espanyol, Mariano Rajoy, que es posin d’acord per escollir un mediador que tingui la confiança de les dues parts. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha explicat que ha parlat amb tots dos per telèfon per fer-los arribar la proposta i, ha afirmat, “no m’han dit que no”. L’alcaldessa Ada Colau ja ha mostrat el seu suport.