Carol Porcel està asseguda en una de les cadires de la perruqueria Miranda, al Guinardó. Avui ha vingut a tallar-se els cabells per una bona causa. Els seus flocs serviran per fer una perruca per a dones en tractament oncològic. Aquest establiment està associat des de fa dos anys a Mechones Solidarios, una organització amb seu a Màlaga que ho fa possible. La Carol creu que és una iniciativa “que ens permet als que estem bé ajudar la gent que ho està passant malament. El meu oncle va tenir càncer i el vaig veure patir molt”. També ha passat per aquesta experiència la Susana, l’encarregada de la perruqueria. Ella mateixa va tenir un limfoma i la seva germana va morir de càncer d’estómac amb només 40 anys. “Veure’t bé t’ajuda a lluitar molt més amb la malaltia. Amb la quimioteràpia perds celles, cabells, pestanyes… la pell es resseca molt. Si podem ajudar una mica a pal·liar això és molt important”, explica Moreno.

Per col·laborar-hi l’únic requisit és pagar cinc euros i que la llargada dels cabells a tallar sigui superior a 25 centímetres. Quan a la perruqueria Miranda han acumulat un bon nombre de flocs els envien a Màlaga, on es troba  l’associació Mechones Solidarios. Allà confeccionen les perruques a mà. Susana Moreno explica que va viatjar fins a Màlaga per veure com treballaven. “Es tracta d’una perruqueria molt senzilla on les dones fabriquen les perruques de forma artesanal amb molta paciència.” L‘associació finança íntegrament les cabelleres postisses en el cas dels malalts menors de 14 anys. Als adults les venen a 600 euros, la meitat de preu del que valen al mercat.

Mechones Solidarios va néixer fa quatre anys i té perruqueries associades a tot l’estat espanyol. A la província de Barcelona hi ha una vuitantena d’establiments adherits. El marxandatge de l’associació, distribuït a totes les perruqueries, també contribueix a finançar les perruques per a malalts amb tractament oncològic.