Ja fa temps que la comunitat educativa es queixa de la diferència de preus segons el punt de l'estat on s'estudiï el greu universitari. Ara un estudi apunta conclusions en la mateixa línia. Segons l'Observatori del Sistema Universitari (Postpo) Catalunya és la comunitat de l'estat on és més car estudiar un curs a la universitat pública. Amb un preu màxim de gairebé 2.400 euros i un mínim de 1.516. En canvi, a Madrid el preu màxim és gairebé el mateix que el mínim català. Galícia és el territori on les tarifes són més baixes. Però, segons l'estudi, per què es produeixen aquestes diferenciès? ORIOL ARCAS, membre de l'OSU "Els preus s'estableixen segons una forquilla que marca l'Estat i un dels factors principals seria que algunes comunitats com Catalunya s'han acollit a la part alta d'aquests preus." Des del 2012 l'Estat és l'encarregat de fixar els percentatges mínim i màxim que l'estudiant ha de pagar per poder realitzar el grau universitari. Però en última instància és el govern de cada comunitat qui decideix quin preu té cada carrera. ORIOL ARCAS, membre de l'OSU "Una universitat a Galícia i una universitat a Catalunya el salari dels funcionaris és el mateix. No hi hauria d'haver una diferència tant alta de preus fins i tot tenin en compte les forquilles de preus." La tendència també es repeteix quan parlem de màsters obligatoris. Catalunya aquest cas, però, se situa en la segona posició per darrere de Madrid amb un preu únic de 2.470 euros. Castella i la Manxa és la comunitat on és més barat cursar el màster. STAND UP: "Malgrat aquest conjunt de dades negatives Catalunya no sempre hi surt perdent. Per realitzar les proves d'accés a la universitat els joves catalans han de pagar 126 euros, molt per sota dels 186 o els 192 que s'han de pagar a l'Aragó o La Rioja. Us ho ha explicat des de l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Miquel Margalef."
Estudiar un grau en ciències de la salut, a Catalunya val 2.372 euros per curs, mentre que a Andalusia en costa 757
. El mateix passa en el cas de les enginyeries o arquitectura. I, si ens fixem en humanitats, ciències socials o jurídiques, el cost és de 1.516 euros pels alumnes de les universitats públiques catalanes, mentre que els de Galícia en paguen 591.
Són només algunes de les dades d’aquest estudi, que presenta Catalunya com la comunitat autònoma de l’estat on les carreres universitaris són més cars, seguida de Madrid i de Castella i Lleó. De fet, són les úniques on els preus mínims de les matrícules estan per sobre dels 1.000 euros. En el cas de Catalunya, és la que té un preu mínim i màxim més alts per estudiar un grau universitari i, alhora, on la diferència entre el mínim i el màxim resulta més elevat (fins a 857 euros).
Pel que fa als màsters, en el cas dels oficials, Catalunya ocupa el segon lloc de les universitats més cares, amb 2.470 euros per curs, només superada per Madrid, amb un ventall que va dels 1.701 als 4.968 euros. En canvi, en el cas dels màsters no oficials, els centres catalans tornen a liderar el rànquing de preus, amb 3.952 euros.
Oriol Arcas, membre de l’Observatori del Sistema Universitari, ha sentenciat que “Catalunya, quant a preu mínim i preu màxim, destaca per sobre de la resta”. Segons expliquen els mateixos creadors de l’estudi des del 2012 l’Estat és l’encarregat de fixar els percentatges mínim i màxim que l’estudiant ha de pagar per poder realitzar el grau universitari. Catalunya és una de les comunitats que escull el percentatge més alt, el 25%, fet que explica la gran diferència de preu.
A més, però, hi ha un altre agreujant. En última instància és el govern de cada comunitat qui decideix quin preu té cada carrera i que finalment s’aplica sobre el percentatge que ha de pagar l’estudiant. “Cada govern ha decidit aplicar unes polítiques diferents, per tant hi ha una discrecionalitat, però no sabem quina és la motivació“, explica Arcas. El mateix Arcas indica que “una universitat a Galícia i una universitat a Catalunya els funcionaris cobren el mateix” per tant conclou que “no hi hauria d’haver una diferència tant alta de preus”.