LUÍS BLANCO, portaveu de la Marxa de la Dignitat "Creemos que las condiciones de vida en las que este gobierno nos esta colocando nos obliga a estar en la calle luchando y exigiendo nuestros derechos y exigiendo a este gobierno que se vaya."

La marxa ha reunit diversos col·lectius que lluiten, en diferents sectors, pel manteniment dels serveis públics de qualitat i contra la retallada de drets socials. Els més nombrosos han estat els treballadors de l’educació i de la sanitat públiques, que fa anys que fan front a les retallades. Però tampoc no s’han arronsat per sortir al carrer malgrat la pluja col·lectius com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) en defensa del dret a l’habitatge, els jubilats reivindicant unes pensions dignes, els aturats denunciant que no tenen feina ni subsidi, els usuaris del transport públic de la plataforma Stop Pujades, els grups feministes contra la discriminació sexual i la violència masclista, els d’immigrants que reclamen la residència legal al país, la plataforma Tanquem els CIEs, etc. Fa un any que tots aquests col·lectius es coordinen a través de la plataforma creada per organitzar a tot Espanya les Marxes de la Dignitat, que van culminar amb una gran manifestació a Madrid el 22 de març d’enguany (22-S).

A Barcelona, la Marxa de la Dignitat ha arrencat avui a la plaça de la Universitat. Ho ha fet puntual a les 17.30 h, perquè la pluja ja mullava els milers de manifestants que s’hi han aplegat. Han pujat pel carrer d’Aribau i han girat a l’esquerra pel d’Aragó per enfilar l’avinguda de Roma fins a l’estació de Sants. Durant el recorregut, que ha anat molt ràpid per la pluja, s’han repetit consignes com “Sí se puede”, “No hay pan para tanto chorizo” o “Queremos papeles y trabajo”, reflex de la pluralitat de lluites que conflueixen en aquesta marxa.

La meta de la marxa era la plaça de Joan Peiró, a l’altra banda de l’estació de Sants, on tocava llegir els manifestos i s’havien previst un parell de concerts. La majoria de manifestants ha creuat l’estació per dins i alguns han viscut enfrontaments amb agents de seguretat de l’estació. Un grup de protestants ha volgut entrar sense pagar als lavabos de l’estació per denunciar-ne la gestió privada.

Per tal de protegir els concerts i parlaments finals de la pluja, l’escenari s’ha ubicat sota una de les torres del Parc de l’Espanya Industrial. Els manifestants participen a l’acte ja remullats des de fa estona, atès que durant la darrera part de la marxa ha plogut de valent.