La periodista Anna Veciana ens porta a conèixer com està afectant la pandèmia el Marroc. El país nord-africà, amb més de 36 milions d’habitants, ha detectat fins ara més de 471.000 casos de coronavirus i han mort 8.275 persones.

Dins del Marroc, l’Anna es fixa en aquesta ocasió en Casablanca, considerada el centre econòmic i comercial del país. Les principals instal·lacions industrials o les seus d’empreses internacionals estan ubicades en aquesta ciutat, de gairebé tres milions i mig d’habitants.

Una incidència tardana i molt baixa

La pandèmia ha arribat més tard al Marroc. De fet, el pic més alt el van tenir entre l’octubre i el novembre. I les xifres tant de positius com de morts, són força més baixes que les de l’estat espanyol, per exemple. “Altres països subsaharians també tenen una baixa incidència“, explica el Martí Roig, un català que viu a Casablanca. I ho atribueix al fet que “bona part de l’activitat social diària es fa a l’aire lliure“.

Dubtes sobre les dades

De totes maneres, el Martí també puntualitza que a les zones rurals hi ha més dificultats per determinar si les morts són per covid-19, perquè hi ha menys tests i la sanitat és més precària. Per això, posa en dubte la veracitat de les dades oficials: “Molts cops no saps si les dades són correctes“, diu, perquè “durant uns dies, teníem el mateix nombre de casos i és una mica estrany”. En aquest sentit, afegeix, “de vegades, hi ha més informació a fora que aquí“.

Mesures laxes

Roig assegura que el Govern marroquí va ser “bastant expeditiu” des del principi i va actuar “molt ràpidament” perquè la seva capacitat de gestió sanitària és “molt limitada“. Tot i així, les mesures que s’han pres fins ara no són gaire estrictes i es fan “a mitges“.

El Govern marroquí va ser bastant expeditiu des del principi i va actuar molt ràpidament perquè la seva capacitat de gestió sanitària és molt limitada, però les mesures es fan a mitges
Martí Roig, català resident a Casablanca

Per exemple, a Casablanca, tot i que la mascareta és obligatòria, només la meitat de la població la porta i no tothom ben posada. Als mercats, segons el Martí, hi ha “massificacions“. I els taxis continuen sent compartits, amb l’única diferència que ara enlloc de sis només hi poden anar tres persones.

El rei, el primer a vacunar-se

A finals del mes de gener, va començar la campanya de vacunació al Marroc, que ha comprat, entre d’altres, la vacuna xinesa. La primera persona a rebre la vacuna va ser el rei Mohammed VI.

Economia informal

El Marroc viu principalment de l’agricultura, però el turisme també és una font important d’ingressos. El problema del Marroc és que un 30 % de la població encara treballa de forma informal, sense contracte. “L’Estat els està donant un subsidi molt petit“, explica Roig, “però, com que ja estan acostumats a viure amb molts pocs diners, la cosa va trampejant”.